Ülo Toomsalu • 7. juuni 2002 kell 5:58

EPL: Sigarettide hind tõuseb

Alates 1. juulist tõusevad sigarettide hinnad tänu aktsiisi tõusule.

Sigaretipakilt võetav aktsiis koosneb kahest komponendist ? fikseeritud määrast ning proportsionaalsest määrast. Juulist kasvab pakilt võetav fikseeritud määr kolmelt kroonilt 3,5 kroonini, proportsionaalne määr hakkab moodustama paki hinnast senise 21 protsendi asemel 23 protsenti. Eri sigarettide puhul on oodatav hinnatõus 50 senti kuni 2 krooni, kirjutab Eesti Päevaleht.

Seoses liitumisega Euroopa Liiduga jätkub hinnatõus ka edaspidi. Kui praegu maksab Eestis pakk Marlborot 21 krooni, siis Saksamaal on selle hind 53 ja Soomes 73 Eesti krooni.

Philip Morris Eesti OÜ avalike suhete juhi Madeleine Vettiku sõnul tähendab aktsiisitõus eelkõige seda, et kallimate sigaretimarkide hind ?sõidab madalama hinnaga tubakatoodetel eest ära.? ?Loomulikult kallinevad ka odavamad tooted,? lisas ta.

Vettiku sõnul võib tubakatoodete järsu kallinemise tõttu jääda kallimate suitsumarkide ostjaid vähemaks ning üha enam inimesi läheb üle odavamate toodete peale. Seetõttu võib riik jääda ilma arvestatud aktsiisitõusust ? madalama hinnaklassiga tooted ei suuda riigikassat piisaval määral täita.

House of Prince Eesti ASi tegevdirektor Margus Venelaine ütles, et tõenäoliselt on lõpptarbijal oodata päris tuntavat hinnatõusu.

Tema sõnul võib madalama ehk 11-12 kroonise hinnaklassiga sigarettide paki hind tõusta 12,5 kuni 13 kroonini. Kõige kallimate suitsupakkide hind (näiteks Marlboro ja Barclay hinnaklass) võib kerkida seniselt 22 kroonilt kuni 24 kroonini.

Hetkel kuum