Ülo Toomsalu • 11. juuni 2002 kell 6:10

EPL: Turvafirma Falck tahab teha eravangla

Turvafirma Falck Eesti soovib Inglismaa kogemusele toetudes rajada eravangla, mis eeldab riigipoolset tellimust.

Falck Eesti avalike suhete direktor Indrek Lindsalu ütles, et eravangla rajamine Eestisse on firmal plaanis lähiaastatel, kirjutab Eesti Päevaleht. ?Erasektor tuleks vanglate haldamisse kaasata eeskätt seetõttu, et riigil napib raha investeeringuteks,? ütles Lindsalu. ?Meie pakume sellist varianti nagu Inglismaal, kus riik esitab konkreetse tellimuse, erafirma investeerib ja opereerib. See on nii hea mudel, et polegi vaja enam jalgratast leiutama hakata.?

Inglismaal on ligi 170 kinnipidamisasutust, neist kümmekond erasektori hallata. Riik esitab tellimuse, sõlmib erasektoriga 15-25aastase lepingu ning ostab neilt teenust. Erafirma peab aastase tegutsemise pealt kokku hoidma 1,5 miljonit naela ehk 37,5 miljonit Eesti krooni. Lepinguaja möödudes saab riik vangla endale või pikendab lepingut.

Lindsalu tõdes, et praegu ei saa konkreetselt öelda, kas vangla tuleb ise ehitada või mõni olemasolev ümber muuta. ?Riik, eelkõige justiitsministeerium, peab üles näitama initsiatiivi ning kui nad peavad võimalikuks vanglate andmist erasektori opereerida, siis meie oleksime selleks valmis,? lisas ta.

Justiitsministeeriumi vanglate osakonna asekantsleri Peeter Näksi sõnul kehtiv õigusseadus eravanglate olemasolu ei luba, kuid vangistusseadus läheb muutmisele. ?Selle vastuvõtmisel on võimalik vanglate haldusõiguste üleandmine erasektorile,? ütles Näks.

Hetkel kuum