12. juuni 2002 kell 12:35

Tolli menetletud kriminaalasi lõppes esmakordselt vanglakaristusega

Kohus mõistis tolli menetletud kriminaalasjade ajaloos täna esimest korda reaalse vanglakaristuse salakaubaveolt tabatule.

Pärnu maakohtu otsuse kohaselt tuleb aasta vanglas viibida Leedu kodanikul Juozas Vilkenisel (46), kes üritas möödunud aasta lõpus läbi Eesti arvatavalt Rootsi toimetada ligi 4000 ampulli hormoonpreparaatidega.

Kohtualune tunnistas eeluurimisel oma süüd ning tema üle mõisteti täna kohut lihtmenetluse korras. Karistusest luges kohus kantuks eeluurimisel vahi all viibitud ajavahemik. Vilkenise kasutuses olnud sõiduauto kuulub kohtuotsuse kohaselt erikonfiskeerimisele. Hormoonpreparaadid, mille väärtus mustal turul oleks olnud ligi 350000 krooni, hävitatakse.

Tolli hinnangul on Eesti seega selgelt taoliste ainete transiitmaaks Ida-Euroopast Skandinaaviasse. Sellise transiidi võimalikkust soodustavad narkokoerte nappus, tollikontrolli tagamise raskused rajatavates sadamates (Paldiski) ning operatiivinfo puudumine piiriületuste kohta.

Tollil on kriminaalasjade menetlemise õigus alates 1998. aastast.

Hetkel kuum