27. juuni 2002 kell 8:06

Börsiülevaade: Eesti ja WorldCom?

Eile, mil juhtivatel aktsiaturgudel usalduskriis viimatise WorldComi juhtumi pärast, langes kergelt ka Eesti aktsiaturg.

Üllatav, kui Aasias ja Euroopas saadakse aru, et aktsiaturul võivad asjad olla mädad (firmade tulemusi ei saa uskuda, aktsiad on kallid), siis Ameerikas elatakse edasi unistuste maailmas, kuhu aegajalt löövad sisse mingid 'lokaalsed' raamatupidamisprobleemid. Raamatupidamisprobleemid paistavad seal maal kaugemalt vaadates juba süsteemse probleemina. See muidugi ei vähenda oluliselt isu aktsiate järele, kui siis ehk pooleks päevaks. Taas jäi mulle mulje, et WorldCom oli mingi Euroopa probleem, kus aktsiad kukkusid rohkem kui USAs, sarnaselt Euroopa aktsiaturgude reaktsiooniga USA terrorirünnakule. Võibolla on teiselpool lompi investorid lihtsalt ahnemad ja rohkem riskivalmis.

Kuigi WorldCom ja Eesti vahele mina ei oska mingit otsest seost leida, võivad investorite meeleolud kanduda ka siia regiooni. Arenenud turgude ja Eesti vahel on siiski üks erinevus. Kui Euroopas ja Ameerikas on aktsiad kukkunud suhteliselt madalale, mis võib põhjaõngitsejate seas ostuisu tekitada, siis Eesti aktsiad kauplevad jätkuvalt kõrgetel hinnatasemetel.

Hansapanga aktsia <GR#EE.HP> kukkus eile 2,76% võrra läbi 210 krooni taseme 209,82 kroonile 8,1 mln kroonise käibe juures. Telekom <GR#EE.ETL> kukkus madalala 1,7 mln kroonise käibe juures 1,95% võrra 70,88 kroonile.

Börs teatas eile aruande oluliste osaluste muutustest, kus ühtki muutust polnud.

Hetkel kuum