11. juuli 2002 kell 8:01

USA aktsiaturud 1997. aasta tasemel

Järjekordne raamatupidamisskandaal kukutas eile USA aktsiaturud viie aasta madalaiamale tasemele.

Dow Jonesi tööstuskeskmine <GR#US.^DJI> kukkus 3,11 protsenti 8813,50 punktini, mis on Dow suurim kukkumine alates möödunud aasta septembrit. Tehnoloogiaettevõtete aktsiate poolest rikas Nasdaqi koondindeksi <GR#US.^IXIC> langus oli veidi väiksem ? 2,54 protsenti 1346,01 punktini.

Järjekordse raamatupidamispettuses kahtlustatuna on kriminaaluurimise all USA suuruselt neljas telefonioperaator Qwest <GR#US.Q>. Kompanii aktsia hind kukkus 31,92 protsenti 1,77 dollarini. Üle 10 protsendi kukkus ka Briti-Hollandi naftakompanii Royal Dutch, kes koos veel 6 välismaise ettevõttega arvatakse välja mainekast S P 500 <GR#US.^SPC> indeksist. Müügisurve süvenes iga minutiga, mil kauplemine lähenes lõpule. Indeks kukkus päeva lõpuks 3,40 protsenti 920,47 punktini, mis on selle madalaim tase alates 1997. aasta oktoobrist.

Wall Streetil on sügav kukkumine olnud juba kolmel järjestikusel päeval. Järjest uued skandaalid on USA suurettevõtete maine viinud alla igasugust arvestust, mille tõttu ostuhuvi on täielikult minetatud.

Alates 24. märtsist 2000 on USA börsiettevõtete turuväärtus kahanenud 7 triljoni dollari võrra ehk umbes 40 protsenti. Praegu on USA börsiettevõtete 10,4 triljonit dollarit.

Hetkel kuum