24. juuli 2002 kell 10:16

Ericssoni suuromanikud ei selgita ülimadala emissioonihinna tagamaid

Rootsi majandusleht Dagens Industri kritiseerib Ericssoni suuromanikke, kes pole nõustunud selgitama ?skandaalselt madala? emissioonihinna põhjusi.

Märkimishind 3,80 SEKi on 75%ga konkurentsitult Rootsi börsiajaloo suurim ?allahindlus?. Leht tunneb huvi, kas tegemist on suuromanike ? Investori ja Industrivärldeni - kavala plaaniga, et oma osalust firmas odavalt suurendada märkimata jäänud aktsiaid üles ostes, ning kas omanikud ei arva, et emissiooni saanuks paremini ette valmistada, mis praegust ?väärtuse hävimist? vältinud oleks.

Läinud sügisel, kui Ericsson oli oma finantsseisu varade müügiga turgutanud, saanuks emissiooni välja kuulutada palju soodsamatel tingimustel, arvab leht. Kapitali vajadus oli ilmne juba siis, kuid juhatus viivitas. Leht kahtlustab, kas sellest pole Ericssonil tulnud muid varasid odavamalt ära müüa. Samuti on aprillis välja kuulutatud emissiooni ümbritsenud ?totaalne infovaakum?, mille jooksul Ericssoni aktsia hind on kukkunud 10 Rootsi kroonile.

Leht hindab Ericssoni märkimishinna ?skandaalselt madalaks? ning tunneb huvi, kes sellest hinda nõudis ? kas suuromanikud (Investor ja/või Industrivärlden) või pankade konsortsium (kuhu kuuluvad ka suuromanike ?kodupangad? SEB ja Handelsbanken), kes emissiooni garanteerisid. Ja miks üldse on vaja garanteerida emissiooni, kus aktsia hind on üle poole võrra alla hinnatud.

Leht tunneb huvi millist vastutust tunnevad Investor ja Industrivärden kui ?aktiivsed omanikud? ning kuidas juhtunu võiks mõjutada usaldust nende firma vastu.

Suuromanikud aga vaikivad ning pole nõustunud lehe küsimusi kommenteerima.

Hetkel kuum