29. juuli 2002 kell 8:09

Sakala: Autorikaitsjad nõuavad rahvalaulude eest raha

Eesti Autorite Ühing nõuab pärimusmuusika festivali korraldajatelt sama palju autoritasu kui teiste kontsertide korraldajatelt.

Rahvamuusika ei ole autorikaitse objekt.

'Meie anname õiguse autorikaitse alla kuuluvaid teoseid kontserdil esitada,' ütles Eesti Autorite Ühingu tegevdirektor Kalev Rattus.

Tema sõnul ei sõltu õigus sellest, mitut autorikaitse alla kuuluvat teost festivalil tegelikult mängitakse. 'Kui kas või üks esitatav lugu kuulub meie ühingu esindatavale, peab korraldaja meile nõutud summa maksma.'

Rattus rääkis, et Eesti Autorite Ühing saab 5 protsenti iga ürituse piletimüügitulust, kui seal esitatakse autorikaitse alla kuuluvaid teoseid.

Viljandi Pärimusmuusika Festivali peakorraldaja Ando Kivibergi arvates on see süsteem totter, sest suure osa festivalil esitatavast moodustab rahvamuusika, millel autoreid pole või on nad ammu surnud. 'Oleks loogiline, kui küsitaks raha vaid autorikaitse alla minevate palade eest,' lausus ta.

Rattuse teatel oli Eesti Autorite Ühingu juhatus arutanud Kivibergi ettepanekut folgifestivalile soodustusi teha, kuid ei olnud sellega soostunud. 'Me ei ole tahtnud privilegeeritud korraldajaid luua,' põhjendas ta.

Hetkel kuum