Ülo Toomsalu • 14. august 2002 kell 6:03

EPL: Palgatõus kujuneb valimisaasta eelarve suurimaks vaidluseks

Valimisaastaks tehtava uue riigieelarve arutelul tõstsid ministrid kuumematena üles õpetajate ja politseinike palgatõusu ning sotsiaaltoetused.

Eilse seisuga ajavad ministrite taotlused 37,6 miljardi kroonise mahuga eelarveprojekti lõhki enam kui kahe miljardiga. Juunis ületasid ministeeriumide ettepanekud eelarve võimalusi enam kui kuue miljardi krooni võrra, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Lahkhelide hulk on päris suur. Ükski minister ei jätnud oma soove kaitsmata ja ka teiste ametkondadega ei lähe asjad lihtsalt. Üldine meeleolu oli närviline,? ütles rahandusminister Harri Õunapuu pärast valitsuse istungit.

Kõige suuremad lahkhelid on sotsiaalminister Siiri Oviiri ja haridusminister Mailis Rannaga, kelle täiendavad rahasoovid küündivad vastavalt miljardi ja 688 miljoni kroonini. Rand küsib 2003. aastaks õpetajate palkadeks juurde 300 miljonit krooni. ?See 15protsendiline kasv on tõsine nõudmine, arvestades seda, et õpetajate palka on viimastel aastatel tõstetud. Meil kellelgi ei kasva palk sellises ulatuses,? ütles Õunapuu. Ministri sõnul tuleb lahendus leida ka tudengite õppetoetuste probleemile, mis rahaliselt tähendab 66 miljonit krooni.

Kui algselt soovis sotsiaalministeerium sotsiaaltoetusteks juurde ligi 700 miljonit krooni, siis nüüd üritatakse seda numbrit kärpida toetuste maksmise süsteemi muutes.

Siseminister Ain Seppik seisab eelarvekõnelustel politseinike suuremate palkade eest, kus vaidlus käib 40 miljoni krooni üle, märkis Õunapuu.

?Töö eelarvega jätkub. 22. augustil arutab seda suur koalitsioon ja alles pärast seda tulevad otsused,? lisas minister.

Hetkel kuum