Mai algul said Eesti Lihatöötlejate Assotsiatsiooni (ELA) asutajad olulise teate põllumajandusministeeriumist: minister Jaanus Marrandi vastas ELA kirjale, et edaspidi võetakse ametlikult kasutusele termin ?kondilihamass?. Tegemist on kontidele kinnitunud lihas- ja teiste pehmete kudedega, mis eemaldatakse mehaaniliselt. See oli oluline tähis nn lihasõja raugemisel, sest seni nimetati sellist liha tarbija jaoks petlikult lihtsalt lihamassiks. Probleem seisnes ses, et Lihaliitu kuuluvad ettevõtted kasutavad hinna allaviimiseks oma tooteis vähekvaliteetset kondilihamassi, märkimata seda pakendil, ELA liikmed seda põhimõtteliselt ei kasuta.
Juuli alguseks oli ministeerium ümber mõelnud. Põllumajandustoodete märgistamise muudatuste eelnõus on loobutud terminist ?kondilihamass?, selle asemel on väljend ?mehhaaniliselt konditustatud liha mass?. Uus termin on kohmakas ja ka vildakas, sest jätab mulje, justkui oleks liha roboti lõigatud. Tegu on aga just kondilihamassiga ? selle koostisse kuulub ka luuüdi ja kondiosakesi, sest kondilihamass saadakse seakontide ja linnuskelettide separeerimisel kondipressis.
ELA liikmed kasutavad oma toodetel märki Aus Kaup. Märki välja töötades arutlesime, kas ei kujune märgi eluiga liiga lühikeseks. Kui ühinemisel Euroopa Liiduga hakatakse ausalt märgistama toote koostist või loobutakse kondilihamassi kasutamisest, kaob ka vajadus Ausa Kauba märgiga puhtaid tooteid eristada.
Põllumajandusministeeriumi viimased sammud ennustavad Ausa Kauba märgile väga pikka eluiga. Jätkub selgusetus kondilihamassi ümber: kuidagi ei suudeta või ei taheta viia vastavusse sisu ja vormi. Ebatäpse termini kasutuselevõtt näitab, et Eestis on palju lihatöötlejaid, kes kavatsevad jätkata kondilihamassi kasutamist oma vorstides. Kuna ministeerium on nende lobitööle alla andnud, on ta võtnud endale kaasvastutuse lihasektori maine eest. Sest isegi siis, kui teisejärgulisest toormest vorsti valmistavad ettevõtjad hakkavad seda koostises ausalt ära märkima, on ametlik termin eksitav.
ELA ei hakka ministeeriumiga vägikaigast vedama. Oleme nõus, et kondilihamassi kasutavad tootjad hakkavad oma pakendeile kirjutama pikka selgitust vorsti koostise kohta. See on siiski samm edasi tarbija ausa teavitamise huvides.