Peeter Stamberg • 14. august 2002 kell 8:39

USA börsiettevõtete juhtidel viimane päev kinnitada majandusaruannete õigsust

Täna on esimesele portsule USA suurettevõtetele viimane päev esitada USA väärtpaberijärelevalvele sertifikaadid majandustulemuste õigsuse kohta.

USA väärtpaberijärelevalve (SECi) interneti lehe andmetel oli eile õhtuks 974 suuremast börsil noteeritud kompaniist aruanded esitanud 301, kirjutas Washington Post.

Tuleb arvestada sellega, et SECi leheküljel informatsioon täiesti uus ja mõnede ettevõtete andmed, kes tegelikult kinnitused esitanud on puuduvad.

USA börsil noteeritud suuremad ettevõtete tegev- ja finantsjuhid peavad andma allkirja sertifikaatidele selle kohta, et ettevõtete finantsraportid on korrektsed ja näitavad kompanii tegelikku seisukorda. Sertifikaatide kinnitamine toimub vastavalt Sarbanes-Oxley seadusele, mis näeb tegevjuhtidele ja teistele tippjuhtidele ette vanglakaristust juhul kui nad on teadlikult esitanud SECile valeandmetega finantsraporteid.

Kui paljud ettevõtted saatsid sertifikaadid varakult, näidates nii usaldust oma majandusandemete õigsuse kohta, siis mõned ettevõtte ei olnud nii kindlad.

Kasiinokompanii Harrah?s Entertainment tegevjuht Philip Satre ei jätnud midagi juhuslikkuse hooleks. Satre on nõudnud, et divisjonide juhid kirjutaksid alla paberiteele, mis kinnitavad divisjoni tulemuste õigsust. Aga enne kui ta kirjutas alla enda poolsele teatele, mis läheb USA väärtpaberijärelevalvele (SEC) ja kinnitab majandusandmete õigsust.

Satre lõi isegi koputajate võrgu. Kõik töötajad võivad teatada probleemidest raamatupidamises või mujal firmale, mis iseseisvalt uurib kaebusi ja raporteerib avastustest mitte Satrele vaid otse ettevõtte nõukogu auditoorite komiteele. Vihje andja jääb seega juhtkonnale anonüümseks.

?Me oleme lisanud mõned sammud (sertifikaatide) kinnitamisele. Ma kulutasin kolm või neli päeva inimeste küsitlemiseks, kes vastutavad finantsraportite eest,? ütles Satre.

Eile õhtuse seisuga oli mõned kompaniid teatanud, et muudavad senist juhtimist. Muudatused seisnevad täiendavate sõltumatute nõukogu liikmete lisamises, juhtkonnale mõeldud aktsiaoptsioonide piiramises või optsioonide kui kulude arvestamises.

Seni on vaid üks ettevõte muutnud majandusraporteid sertifitseerimisprotsessi käigus. Nimelt teatas The Pantry (esmatarbekaupade jaemüüja) juht eile, et vaadates majandusraportiteid leidsid nad ?tahtmatu? 8 mln dollari suuruse vea nii 2002. aasta esimeses kui ka teises kvartalis. Kompanii liialdas makstaolevate arvetega, kuid viga ei mõjuta puhaskasumit ja käivet.

Hetkel kuum