15. august 2002 kell 8:21

Fordi aktsia kukkus hinnakujunduse pärast

Fordi aktsia langes eile majanduse murede ja firma hinnakujunduse pärast, vahendab Dow Jones.

Aktsia kukkus päevasiseselt seitse protsenti, kuid taastus suuremast osast kukkumisest päevalõpu aktsiaralli käigus. Aktsia <GR#US.F> sulgus 0,79% miinuses 11,35 dollaril.

Analüütikute sõnul polnud turul ühtegi konkreetset uudist, mis oleks põhjustanud aktsia languse. Sanford Bernsteini analüütik Scott Hill ütles, et investorid reageerisid tõenäoliselt USA keskpanga majandusväljavaatele, kust loeti välja, et majandus ei pruugi kiiresti taastuda.

USA keskpank jättis intressid muutmata ja hoiatas, et firmaskandaalid on suurendanud majanduslanguse riski.

Järgmine langus lööks Hilli sõnul eriti Fordi seoses autotootja konkurentidest nõrgema tootevalikuga.

'Kui autoturule vesi peale tõmmatakase ja turg kuivab kokku, siis kannatavad enim nõrkade toodetega autotootjad,' ütles Hill. 'See juhtub Fordiga.'

Ka nulli-intressiga finantseerimine võib lüüa Fordi, kuna firma ei teeni palju raha iga auto pealt. Nullintressiga autode järelmaksuga müük ei pruugi lüüa osasid autotootjaid, nagu General Motors <GR#US.GM>, kuna nad teenivad kaotatud kasumi auto pealt tagasi turuosa kasvatamisega. Kuid Ford kaotab turuosa ja ei saa seetõttu kahjumeid tasa teenida.

Nullintressiga finantseerimine on üks taktika, kuidas autotootjad on püüdnud kliente meelitada automüügisalongidesse. Eriline finantseerimine koos suurte allahindlustega on tõstnud müüki. Siiski eksisteerib oht, et see lööb firmade kasumeid.

Fordi pressiesindaja David Reuter keeldus kolmapäeval kommentaaridest aktsia liikumise kohta öeldes, et firma fundamentaalnäitajad pole muutunud.

Fordi aktsia on olnud nädalaid müügisurve all seoses majanduse murede ning kartusest firma krediidireitingu alandamise pärast. Samuti on kannatanud autotootja võlakirjad, mis on pannud aktsionäre aktsiad müüma.

Hetkel kuum