Ülo Toomsalu • 23. august 2002 kell 6:17

PM: Piimatööstuste ühinemine saab lähiajal heakskiidu

Konkurentsiamet ei pane tõenäoliselt kätt ette Tallinna Piimatööstuse (TPT) soovile osta ära Meieri Tootmise AS.

Konkurentsiameti koondumiste kontrolliosakonna juhataja asetäitja Ivar Puusta kinnitusel pole amet kindlat otsust veel välja kujundanud, esialgu püütakse saada selgust, kui suure turuosa ühes või teises tooterühmas suurenenud TPT omandab, kirjutab Postimees.

Samas on tema sõnul äärmiselt vähetõenäoline, et konkurentsiamet peaks tehingule käe ette panema, kuigi see on nende võimuses.

Praegu ootab konkurentsiamet vastuseid teistelt piimatööstustelt, kellelt päritakse aru nende käibenumbrite ning turuosade kohta. ?Et korralik statistika puudub, siis on meil ilma teiste tööstuste aruanneteta äärmiselt raske otsust langetada, sest vaid nii saame sektorist ja turujaotusest korraliku ülevaate,? rääkis Puusta.

Puusta sõnul peab amet mingisuguse otsuse langetama hiljemalt 9. septembriks, sest siis möödub 30 päeva hetkest, kui tehingu osapooled esitasid paberid. Siiski ei pruugi siis tulla veel lõplikku otsust, sest ametil on ka võimalus ühinemise uurimistähtaega pikendada.

Sarnaselt konkurentsiametiga ei ole ühinemise tulised vastased ka konkureerivad piimatööstused. Samuti kinnitasid paljud Postimehega vestelnud piimatöösturid, et tegelikult on enne tehingu toimumist väga raske öelda, milline selle mõju võiks olla, sest seda näitab ikkagi aeg.

Rakvere Piima müügidirektori Mardus Aaslaidi sõnul sõltub kõik sellest, kuidas uus laienenud ettevõte oma tegevust jätkab ning millistele toodetele keskendutakse. Seda, et TPT saaks endale pärast ostu ülisuure turuosa, ta ei usu.

Hetkel kuum