Ülo Toomsalu • 27. august 2002 kell 6:20

PM: Ebakvaliteetse mahla müüjad saavad trahvi

Tarbijakaitseametil hakkab trahvima mahlatootjaid ja -importööre, kelle toodang ei vasta pakendil kirjutatule ning kes sellega tarbijaid petavad.

Eelmisel aastal viis Eesti turul müüdavate mahlade kvaliteediuuringu läbi Euroopa mahlaturu kvaliteeti jälgiv organisatsioon SGF, kuid kuna sellesse ei kaasatud ühtegi riiklikku instantsi, ei saanud selle tulemusi kasutada ametlike ettekirjutuste tegemiseks, kirjutab Postimees.

Eesti Toiduainetööstuse Liidu tegevdirektori Helve Remmeli sõnul saadeti seetõttu eelmisel aastal seaduste vastu patustajatele vaid märgukirjad, mis ei kohustanud neid millekski.

?Seekord on uuringus aga osaline ka tarbijakaitseamet ning see võimaldab neil reeglite rikkujate vastu ka tõsisemaid meetmeid tarvitusele võtta,? lausus ta.

Sarnaselt eelmise aastaga tõdeti ka tänavu, et kõige enam on probleeme Eestisse sisse toodud mahladega, seevastu kohalike tööstuste toodang vastab reeglina kõigile nõuetele.

Peamiselt esitatakse tarbijale pakendil valeinformatsiooni, nimetades ühte või teist jooki nimega, mida see tegelikult kanda ei tohi. Näiteks on mahlapakil kirjas, et tegemist on täismahlaga, kuid tegelikult saab ostja vaid mahlajoogi, kus suurem osa on vesi, millega on kontsentraati lahjendatud.

Kuidas hakatakse aga reeglite vastu patustanud mahlatootjaid või nende maaletoojaid karistama, pole veel selge. ?Arutame seda küsimust veel sellel nädalal, kuid selge on see, et neid, kes jäävad ebakvaliteetse toodangu müügiga juba teist aastat vahele, peab kuidagi korrale kutsuma,? lausus Remmel.

Hetkel kuum