Inge Rumessen • 29. august 2002 kell 9:38

ÄP seminar: Eestis müügil ligi 3000 ravimit

Ravimiameti peadirektori Kristin Raudsepa sõnul on Eestis praegu müügil ligi 3000 ravimpreparaati, 167 uut ootavad turule pääsemist.

Eestis on hetkel müügil 200 erineva tootja ravimid, mida jagavad tarbijaile 45 hulgimüüjat ja 300 jaemüügi apteeki. Ligi 80 protsenti Eesti ravimiturust on kahe suurema hulgimüüja, Tamro ja Magnum Medicali käes.

Kõig rohkem ravikindlustusraha on kulunud südameravimitele.

Raudsepa sõnul on viimastel aastatel küll pidevalt suurenenud haigekassa kulutused ravimitele, kuid samas on üha rohkem võetud raha ka haigete taskust. Kui varem pidid inimesed ise tasuma keskmiselt neljandiku ravimite hinnast, siis eelmisel aastal oli omafinantseerimise osa juba kolmandik, rääkis Raudsepp.

Ravimite hinnast moodustab hulgimüüja juurdehindlus 9 protsenti, jaemüüja ehk apteegi juurdehindlus 22 protsenti, käibemaks 5 protsenti ja tootjahind 64 protsenti. Just tootjahind on viimastel aastatel Rudsepa sõnul kontrollimatult tõusnud. Ta avaldas lootust, et uus ravikindlustusseadus seab edasisele hinnatõusule piirangud.

Uudise vahendas Sirje Niitra.

Hetkel kuum