Ülo Toomsalu • 29. august 2002 kell 6:26

PM: Peeter Tulvistest sai Tartu kodanik

Isamaaliidu Tartu piirkonna esimees Peeter Tulviste kasutas eile viimast võimalust võtta end rahvastikuregistris arvele võtta varasema kuupäevaga.

Peeter Tulviste esitas eile Tartu linnavalitsuse registriteenistusele elukohateate, mille koostamise kuupäevaks oli ta märkinud 29. juuli, kirjutab Postimees.

Vastavalt möödunud aasta 1. jaanuarist kehtinud siseministeeriumi määrusele võttis rahvastikuregister eile veel inimese arvele teatise koostamise kuupäevaga. Tänasest kehtiva määrusemuudatuse järgi registreeritakse aga teatis esitamise kuupäeva järgi.

Seega on Tulviste käesoleva aasta 29. juulist Tartu linna kodanik ja saab kandideerida eelseisvatel kohalikel valimistel, sest valimisseaduse kohaselt saavad linnas või vallas kandideerida ainult need, kelle elukoht rahvastikuregistris on 1. augusti seisuga vastavas omavalitsuses.

Juhul kui Tulviste poleks end rahvastikuregistris varasema kuupäevaga arvele võtnud, poleks ta saanud eelseisvatel valimistel kandideerida, sest rahvastiku arvestuse andmebaasis oli veel eile hommikul Tulviste aadressi kohta märgitud: elukoht puudub.

Nimelt esitas Tulviste rahvastikuregistrile 3. detsembril 1997 teatise selle kohta, et lahkub oma seniselt aadressilt. Uude elukohta saabumise teatist Tulviste registrile esitanud aga ei olnud.

Tulviste pole ainuke Tartu poliitik, kes on sellist vangerdust kasutanud. Keskerakonna nimekirjas viiendana Tartu volikokku pürgiv Aleks Lenzner esitas 15. augustil Tartu elanike registriteenistusele elukohateatise, mille koostamise kuupäevaks oli märkinud 24. juuli.

Hetkel kuum