Ülo Toomsalu • 30. august 2002 kell 6:15

EPL: Politsei lubab mõistlikke trahve

Liikluspolitsei lubab, et ei hakka võimalikult palju määrama maksimumtrahve, kuigi pärast 1. septembrit jõustuvad karmimad karistused.

Liikluspolitsei juhtivinspektor Indrek Sirk ütles, et midagi hirmsat ees ei oota ja ka uute karistusmäärade rakendamisel lähtub politsei konkreetsetest asjaoludest, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Meil tuleb ainult uus seadus. Uut politseid ei tule ja inimesed on 1. septembril samad, kes praegugi,? lausus Sirk. ?Politsei ja seadusandja pole võtnud suunaks, et 1. septembrist peaks senine karistuspoliitika muutuma. See rikkumine, mis varem oli keskmist karistust väärt, on seda ka 1. septembrist.?

Sirgi sõnul oli praeguses seaduses karistus mõne rikkumise puhul ebaproportsionaalne ja sellepärast muudeti ka karistusmäära. ?Näiteks joobes juhile on võimalik määrata rangem karistus, aga see ei tähenda, et politsei peaks seda täie rangusega rakendama,? ütles Sirk.

Samas viitas Sirk sellele, et mõne rikkumise puhul karistusmäärad kergenesid. ?Avalikkuses ringlev teave, nagu võiks vales kohas teed ületavale jalakäijale määrata kuni 3000 krooni trahvi, on aga väljamõeldis. Selles osas trahvimäärad ei muutunud,? kinnitas Sirk.

Sirk märkis, et politsei ei saa trahvidest tulnud raha endale, vaid see läheb riigikassasse. ?Kuid meil pole plaani riigikassa täitmisel,? kinnitas ta.

Rahandusministeeriumi pressiesindaja Karmo Velling ütles, et järgmise aasta eelarvesse prognoositav summa on kindlasti suurem, kuid täpset numbrit on praegu veel raske öelda.

Hetkel kuum