Raimo Ülavere • 2. september 2002 kell 8:47

E.O.S. prognoosib kütteõli transiidi langust

Kütusetransiidifirma E.O.S. prognoosib septembris mõningast Venemaalt eksporditava kütteõli veomahu vähenemist.

E.O.S.i juhatuse esimees Arnout Lugtmeijer märkis, et traditsiooniliselt on sügise algus kaasa toonud Venemaa kütteõli ekspordimahtude vähenemise. Ekspordi vähenemine tuleneb riigi poolt kehtestatud ekspordipiirangutest, et luua Venemaa põhjapiirkondades talveks kütteõli reserv.

Praegusel hetkel valmistab Venemaa valitsus ette määrust, mille jõustumisel lubataks nelja kuu jooksul, alates septembri keskpaigast eksportida vaid kuni 20% kütteõli kogutoodangust. 'Samas teevad suuremad naftakompaniid selle määruse vastu tugevat lobitööd ning kogemus on näidanud, et selletüübilisi määrusi ei ole Vene valitsusel täielikult õnnestunud kunagi realiseerida - alati on tehtud konkreetsete ettevõtete suhtes erandeid,' rääkis Lugtmeijer.

Teise Eestit läbiva naftatransiidi mahte piirava tegurina tõuseb Lugtmeijeri sõnul 1. septembrist Venemaalt välja veetava kütteõli ühelt tonnilt võetav ekspordimaks 10 eurolt 20 eurole, mis omakorda peaks vähendama kütteõli eksporti ja kindlustama ülalmärgitud talvereservi varumise Venemaa põhjapiirkondadele. 'Samas sõltuvad naftasaaduste ekspordimahud siiski esmajärjekorras maailmaturu hinnatasemetest, mis praegusel hetkel on küllalt kõrged selleks, et kompenseerida ettevõtetele kõrgemast ekspordimaksust tulenevat tulude vähenemist,' rääkis ta.

E.O.S. vahendas augustis 492 000 tonni rasket kütteõli, millega püsib aastamahu eesmärgiks püstitatud 6 mln tonni graafikus.

Augustis võttis E.O.S.i terminal Maardus vastu 8800 tsisternvagunit rasket kütteõli, mis laaditi ümber kaheksale tankerile. Käesoleva aasta kaheksa kuuga on E.O.S oma terminali ja Muuga sadama kaudu vedanud kokku 4,1 miljonit tonni rasket kütteõli.

E.O.S. vahendatud raske kütteõli moodustas 2001. aastal ligi 20% kogu SRÜ riikide raske kütteõli ekspordist.

Hetkel kuum