Sulev Oll • 3. september 2002 kell 9:01

Sampo Pank: 6,5% ületas ootusi

'Majanduskasvu protsent teises kvartalis, 6,5, ületas tugevalt meie ootusi, mis püsisid 4-4,7% vahemikus,' ütles Anne Karik-Uustalu Sampo Pangast.

Karik-Uustalu sõnul tuleb märkida, et viimasel ajal torkab majandus silma volatiilsusega. Viimase nelja kvartali keskmine aastane majanduskasv on 4,7%, kvartaalsed kasvud ise aga vahemikus hüplevalt 3,2-6,5%.

Mis sellise volatiilsuse taga peitub on analüütiku sõnul hinnanguliselt, omamata täpseid andmeid, raske öelda.

Ootuste kohaselt jätkus II kvartalis tugev kasv sisemajanduses ja eriti kiirenes kasv investeeringute osas, millele viitas I kvartalis tugev kasv varudes.

Kiirenes ka tarbimise kasv, mis tavaliselt on alati tugevam II kvartalis. Ka valitsussektori tarbimine kasvas mõõdukalt.

Pakkumise poolelt oli andmete järgi ehk siis ootuste kohaselt II kvartal tugevam nii töötlevas tööstuses, mäetööstuses kui ka energeetikas. 'Ilmselt oli aga see just teenuste sektor, kus kasv oli tunduvalt kiirem kui aasta algus lubas eeldada,' ütles Anne Karik-Uustalu.

'Kui tahta spekuleerida, siis võiks öelda, et ilmselt mõjutas II kvartali tulemust positiivsuse suunas ka impordi-ekspordi struktuur,' rääkis analüütik. 'Ekspordis võis suureneda lisandväärtus kiiremini senisest trendist, ja seda ka allhangete osas, kuna võib täheldada tendentsi, et masinatööstuse allhangetes on Eestis toodetava osakaal kasvamas.'

Tasandatud aastased kasvunumbrid näitavad Karik-Uustalu sõnul, et juba viimased kuus kuud on tööstuse kasvunumbrid stabiiseerunud vahemikku 3,8-5,6% (juulis oli tasandatud kasvunumber 4,6%), mis tähendab, et möödunud aastavahetuse aeglustumine on asendunud stabiilse kasvuga.

EKI tööstusbaromeeter näitab, et ettevõtete kindlustunne püsib kõrgel, kuid tellimuste portfell ei luba siiski veel prognoosida olulist kiirenemist tööstustoodangu osas lähiajal võrreldes praegusega.

Sampo Panga majanduskasvu prognoos selleks aastaks on 4%, mis juulis jäeti Euroopa majanduste aeglase taastumise taustal ülespoole korrigeerimata. Positiivse stsenaariumi korral, mis aga eeldab Euroopa majanduses senise kasvu kiirenemist, võib selle aasta kasv jõuda 4,5-5% piirile.

Hetkel kuum