Ülo Toomsalu • 5. september 2002 kell 6:49

PM: Rüütel kõhkleb Praha-sõidus

President Arnold Rüütel ei ole veel otsustanud, kas paluda peaminister Siim Kallasel enda kasuks loobuda NATO tippkohtumisele sõitmisest.

Seni valitsust peamiselt kodumaiste sotsiaalse taustaga mureprobleemide lahendamisele survestanud Rüütel on nüüd andnud nii Kallasele kui ka välisminister Kristiina Ojulandile mõista, et ta tahaks sõita 21. novembril Prahasse NATO tippkohtumisele, kirjutas Postimees.

Eeldatavalt langetavad organisatsiooni liikmesriigid seal laienemisotsuse, mis liidaks alliansiga Balti riigid, Sloveenia, Slovakkia, Bulgaaria ja Rumeenia.

Et Rüütli soov on jäänud vaid eravestluste tasandile, otsustas Kesk- ja Reformierakonna valitsuskabinet kuu aega tagasi, et Prahasse sõitvat ligi tosinaliikmelist Eesti delegatsiooni juhib peaminister Siim Kallas, kes täitevvõimu juhina saaks vajadusel võtta Eesti riigi nimel ka nn viimase minuti kohustusi.

?President on tõesti peaministrile rääkinud oma mõtetest seoses NATO tippkohtumisele sõitmisega ning peaminister on palunud presidendi kantseleist ka ametlikku kirja, siis saaks valitsus oma varasema otsuse ümber vaadata,? ütles valitsuse pressibüroo direktor Daniel Vaarik. ?Seni ei ole Kadriorust sellist kirja tulnud.?

Karin Piir presidendi pressiteenistusest ei osanud eile vastata küsimusele, kas üldse ja millal saadab Rüütel Kallasele kirja ettepanekuga valitsuskabineti otsust muuta, nii et talle avaneks tee Prahasse.

Presidendi nõunik Andra Veidemann on Eesti Päevalehele tunnistanud, et kujunenud olukord on delikaatne.

Seda kinnitasid ka teised inimesed Rüütli lähiringist: ?Vabariigi president ei soovi vastasseisu peaministriga ning kaalub, kas tema avalikult ja ametlikult väljendatud soov sõita NATO tippkohtumisele tuleb Eestile kasuks või süvendab see hoopis sisepingeid, nii ei olegi erinevalt näiteks Lätist ja Leedust veel teada, kas Eesti president läheb Prahasse.?

Hetkel kuum