Sulev Oll • 11. september 2002 kell 8:28

Vaba Euroopa: EL laienemisel rahaline mõte vaid Balti riikide jaoks

Aasta 2004 lõikes on Euroopa Liidu laienemisel rahaline mõte vaid Eesti ja teiste Balti riikide jaoks, väidetab raadio Vaba Euroopa kommentaar.

2003. aastaga võrreldes saab Eesti Euroopa Liidult enam 42 miljoni euro võrra, Leedu 138 miljoni ja Läti 64 miljoni võrra. Suurima kandidaadi Poola netoseis Euroopa Liidu eelarve suhtes paraneb vaid 24 miljoni euro ulatuses.

Kõik ülejäänud kandidaadid, Küpros, Malta, Sloveenia, T?ehhi Vabariik, Ungari ja isegi Slovakkiaga kaotavad eelneva aastaga võrreldes raha.

Neli esimest peaksid Komisjoni arvutuste kohaselt Euroopa Liidule 2004. aastal ise rohkem maksma kui sealt tagasi tuleb.

Euroopa Liidule pealemaksmine pole muidugi mõeldav ja seda aitab ilmselt vältida komisjoni rahapakkumises sisalduv 800 miljoni eurone ülejääk, mis enam vähem täpselt katab kandidaatide 2004. aasta puudujäägi 2003. aastaga võrreldes.

Vaba Euroopa hinnang rajaneb eelmisel nädalal Euroopa Liidu liikmesriikidele üle antud Euroopa Komisjoni dokumendil, milles esimest korda arvutatakse kokku laienemise tähendus uute liikmete eelarveseisule aastatel 2004-2006.

Arvutused on rajatud Komisjoni poolt selle aasta jaanuaris pakutud finantspaketile. Kuigi paketil puudub seni veel ühenduse liikmesriikide jah-sõna, on Euroopa Komisjon korduvalt mõista andnud, et tegemist on parima pakkumisega, millele kandidaadid loota võivad.

Hetkel kuum