Heidit Kaio • 12. september 2002 kell 13:59

Seilenthal ei usu, et EP meetmed panku mõjutavad

Nordea Pank Eesti juhatuse esimees Juhani Seilenthal ei usu, et Eesti Panga meetmed mõnd panka oluliselt mõjutavad.

Seilenthal ütles, et Eesti Panga mure laenude pärast on õigustatud, sest inimesed ei anna endale aru, mis tähendab ujuv intress.

Nordea Pank Eesti juhatuse esimees Juhani Seilenthal tõdes, et laenuandmine on Eestis hoogustunud üha langevate intressimäärade tingimustes ning inimesed ei arvesta laenu võttes, kas nad saavad hakkama ka 1,5?2 protsendipunkti võrra kõrgema intressi tasumisega.

Seilenthal märkis, et Euroopa intressimäärad võiksid praeguselt 3,5 protsendilt majanduse kosudes tõusta 4,5?5 protsendile ning see mõjutab kindlalt ka meie laenukliente. Sellega ei ole aga laenuvõtjad arvestanud.

Pikaajalise eluasemelaenu võtnul võib kuumakse kerkida 6000-lt kroonilt 7000-le ning iga kuu 1000 krooni suurem laenumakse on tuntav, seda eriti juhul, kui palgad ei tõuse, rääkis Seilenthal.

Juhani Seilenthal märkis võimaliku kindla omafinantseeringu kehtestamist kommenteerides, et Nordea on igal juhul tahtnud näha, et inimene suudab oma palgast raha säästa ning seetõttu ei ole nad laenuandmisel 1/3 omafinantseeringu nõudest allapoole tulnud, sest lisatagatised ei pruugi olla laenutaotleja endaga kuidagi seotud.

'Kui inimene ei ole siiani suutnud säästa, siis ei ole reaalne, et ta oleks laenu võttes võimeline vähem reisima, toidule vähem kulutama ja kino ning teatrikülastustest loobuma,' ütles Seilenthal.

Hetkel kuum