Ülo Toomsalu • 18. september 2002 kell 6:20

EPL: Ettevõtjad ei lepi erimaksu tõusuga

Füüsilisest isikust ettevõtja Olavi Kärsna on seisukohal, et valitsus talitab auto erisoodustusmaksu määra tõstes vastupidiselt oma lubadustele.

?Vastu on võetud kõlava nimetusega dokument ?Ettevõtlik Eesti?, kus valitsus ühe prioriteedina on nimetanud väikeettevõtlust. Tegelik elu näitab, et kord kvartalis tuleb rahandusministeeriumist mingi dokument, mis püüab just väikeettevõtlust lämmatada,? ütles Kärsna Eesti Päevalehele.

Eesti Väikeettevõtete Assotsiatsiooni volikokku kuuluva Kärsna sõnul on ettevõtjad kokku leppinud, et pöördutakse ühiselt valitsuse poole, et viimane selgitaks oma seisukohti seoses autode erisoodustusmaksu määra tõstmise plaaniga.

?Probleemide ring on tegelikult laiem, valitsus on juba pikemat aega ajanud poliitikat, mida ei saa kuidagi nimetada ettevõttesõbralikuks. Eriti, mis puudutab väikeettevõtlust.? Olavi Kärsna arvates on arusaamatu ka valitsuse põhjendus, kus räägitakse vaid eelarvesse laekuvast 130 miljonist lisakroonist, kuid jäetakse tähele panemata, et see tuleb ettevõtete taskust, kelle olukord halveneb.

Erisoodustusmakse arvutamise aluse tõstmine praeguselt 1000 kroonilt 2000 kroonile toob ettevõtjale kaasa aastas uusi kulutusi u 19200 krooni. Enamikule väikeettevõtjatest on see suur raha ja tekitab eelarvesse augu. Mitmed ettevõtjad tunnistasid Päevalehele, et valitsuse samm sunnib neid tahes-tahtmata sellest maksust hoiduma.

Hetkel kuum