Ülo Toomsalu • 27. september 2002 kell 6:25

PM: Ojulandi ähvardab valeandmete eest 18 000kroonine trahv

Välisminister Kristiina Ojuland jättis ministri ja Riigikogu liikmena majanduslike huvide deklaratsioonidest välja majaosa omamise Tallinnas.

Korruptsioonivastase seaduse rikkumise tõendamisel tähendaks see tema jaoks kuni 18 000kroonist karistust väärteo eest, kirjutas Postimees.

Kristiina Ojuland pole deklareerinud talle koos eksabikaasa Erik Siiguriga kuuluvat ühisomandit - kahe korteriga majaosa Tallinnas, aadressil Salu tee 6. Kolmekordses eestiaegses puitvillas Pirita linnaosas oli nende ühine elukoht kuni abielu lahutamiseni. Ojuland kolis seejärel välja, Siigur kasutab sama pinda edasi.

Välisminister Ojuland tunnistas eile Postimehele: ?Korter on formaalselt siiani meie ühisomand.? Ka Tallinna Kesklinna vanem Siigur kinnitas eile, et mõlemad korterid on soetatud nende abielu jooksul ning seepärast kuuluvad need võrdselt talle ja Kristiina Ojulandile.

Hooneregistri andmetes on kahetoaline teise korruse korter 3 (üldpind 31,5 m2) Kristiina Ojulandi nimel ja esimesel korrusel asuv kolmetoaline korter 1 (üldpind 60,3 m2) Erik Siiguril. Juristist Siiguri sõnul ei tähenda registris märgitu aga omandiõiguse seisukohalt mingit vahet, vaid mõlema korteri näol on tegemist ühisomandiga.

Välisminister Ojulandi eksimusele deklaratsioonide täitmisel viitab seegi, et tema eksabikaasa Siigur on kaks aastat järjest - mullu Tallinna volikogu liikmena ja tänavu Tallinna Kesklinna vanemana - oma majanduslike huvide deklaratsioonides pealinnas asuva ühise majaomandi kirja pannud. Ojulandi deklaratsioonid ütlevad samas lahtris kuivalt: ?Ei ole.?

Kui ajakirjanikud eile Ojulandilt küsisid, miks ta aastate jooksul oma ühisomandis olevat korterit majanduslike huvide deklaratsioonides näidanud pole, lükkas Eesti välisminister kahtlused seaduserikkumisest tagasi.

?Kuna meie suhted abikaasaga olid delikaatsed, leppisime pikka aega tagasi kokku, et Salu tee 6 asuv vallasvara kuulub talle, ja ma olen seda sisuliselt ka sellisena käsitlenud,? kinnitas Ojuland.

?Kuna mul sellest kokkuleppest tulenevalt puudub majanduslik huvi, siis ei ole ma seda ka deklareerinud. Ma ei ole rikkunud korruptsioonivastast seadust,? väitis ta.

Samas nõuab korruptsioonivastane seadus üheselt ametiisikule kuuluva kinnisvara, sealhulgas kinnistamata ehitiste ja nende osade deklareerimist.

Hetkel kuum