Kakaoubade hüppelise kallinemise tõttu tõstab Kalev oktoobri algusest ?okolaaditoodete hinda keskmiselt 6-7 protsendi võrra.
Hinda on tõstnud või kavatsevad kergitada ka teised ?okolaaditootjad ja pagarid, kirjutas Postimees. ?Oleme siiani hoidnud oma ?okolaaditoodete hinna suurtes piirides stabiilsena, kuid nüüdseks on kujunenud olukord selliseks, et hinnatõus on paratamatu,? rääkis Kalevi suhtekorraldusjuht Ruth Roht.
?okolaaditootjaid sunnib hinda tõstma peamise tooraine, kakaoubade, hüppeline hinnatõus, kakao osa ?okolaadi lõpphinnas ulatub pooleni. Võrreldes 2000. aastaga on kakaoubade hind kerkinud ligi kaks ja pool korda, käesoleva aasta algusest aga juba 60 protsenti.
?okolaadi hinnatõusust on juba teatanud rahvusvahelised kontsernid Nestle ja Manner, Soome Fazer otsustab hinnatõusu suuruse oktoobris.
?Hinnatõus toimub vastavalt kakao osatähtsusele toote koostises - enam kallinevad need tooted, kus kakaosisaldus on suurem ehk suurim hinnatõus ootab mõru?okolaadi Bitter,? selgitas Roht.
Samas plaanib Kalev alates 1. oktoobrist langetada tänu madalale suhkru hinnale osa karamellide ja iiriste hinda. ?okolaaditooted moodustavad Kalevi toodangust 60 protsenti ja suhkrukondiitritooted 30 protsenti.
Hinnatõusust ei pääse ka pagaritööstused, sest paljud koogid ja tordid sisaldavad nii kakaod kui ka ?okolaadi. ?Nii sisseostetav kakao kui ka ?okolaad on meil pidevalt kallinenud, kuid oleme püüdnud oma toodete hindu hoida stabiilsena,? rääkis ASi Pagaripoisid tootmisdirektor Janno Semidor.
?Et viimaste teadete järgi tõuseb uuest aastast kakao ja ?okolaadi hind veelgi, siis peame ka meie tõenäoliselt oma toodete hindasid kergitama.?