Ülar Lauk • 16. oktoober 2002 kell 15:00

Ukraina presidendi vastu algatati taas kriminaalasi

Eile algatas Kiievi apellatsioonikohus taas kriminaalasja riigi presidendi Leonid Kut?ma vastu, kirjutab Kommersant.

Kohtu otsus on sensatsiooniline - see on esimene taoline juhtum SRÜ riikides. Kui asi jõuab Kut?ma tagasiastumiseni, mis on Kommersandi arvates täiesti reaalne, siis on see pretsedendiks terves endise N.Liidu territooriumil.

Presidenti süüdistatakse altkäemaksude võtmises endiselt peaministrilt Pavlo Lazarenkolt, illegaalse relvamüügi sanktsioneerimises Iraagile, ajakirjanik Georgi Gongadze mõrva korraldamises, opositsioonipoliitikute jälitamises ja paljudes muudes pattudes - kokku 11 Ukraina kriminaalkoodeksi paragrahvi alusel.

Hiljuti katkestas USA Ukraina abistamise kahtlustuste tõttu, et see müüs Iraagile radarikomplekse.

Eile naases USAst Ukraina Rahvarinde (Ruhh) hukkunud juhi poeg Tarass T?ernovol ja teatas, et USA välisministeerium vaatleb praegu mitmeid variante sh Ukraina presidendi arreteerimisorderi väljaandmist, Kut?ma ja tema lähikondlaste pangaarvete külmutamist välismaal jne.

Otsus tehakse ilmselt pärast USA ja Suurbritannia sõjaväe-ekspertide grupi tööd, mis praegu tegutseb Ukrainas. 13 inimesest koosnev grupp uurib Ukraina relvakaubanduse monopolisti Ukrspetseksport lepinguid, samuti Donetski relvatehast Topaz, mis toodab õhutõrjekomplekse.

<#Kommersant=http://www.kommersant.ru/archive/archive-material.html?docId=346314>

Hetkel kuum