Aili Sandre • 17. oktoober 2002 kell 11:01

Kui iirlased ütlevad ülehomme Ei

TÜ dotsent Eiki Berg kahtleb sellest, et Eesti riik on valmis olukorraks, mis tekib juhul, kui Iiri referendum taas läbi kukub.

Kui iirlased ütlevad referendumil 'ei', võib Euroopa Liidu laienemine kõige optimistlikuma stsenaariumi korral aset leida alles 1. jaanuaril 2008 ehk siis, kui ELis on selgeks vaieldud järgmise seitsme aasta eelarve üksikasjad, kirjutab dotsent Berg homses Äripäevas.

ELi liikmesriigid võivad Bergi sõnul väljuda halvast mängust hea näoga:'Teoreetiliselt on võimalik taasavada institutsioonide peatükk ning läbi rääkida uute kandidaatide kohtade üle ELi institutsionaalses struktuuris. Sellise käiguga on laienemine võimalik, kuid uutele liikmetele poliitiliselt tundlik.'

Bergi hinnangul on aga halvim, mis juhtuda võib, see, kui ELi liikmesriigid lepivad läbikukkunud Iiri referendumi järel tõsiasjaga, et Nizza lepingu koht on prügikastis.

Hetkel kuum