• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Madalam sotsiaal- ja tulumaks on Eesti huvides

  Valimiste esimene raund sai läbi ja enne kevadel toimuvaid Riigikogu valimisi sõnastavad erakonnad kindlasti ka oma maksupoliitilised põhimõtted.
  Äripäev teeb ettepaneku alandada sotsiaalmaksu ja tulumaksu määra, et kindlustada Eesti konkurentsivõimet maailmamajanduses. Nende kahe maksu alandamisega saaksid kasu mõlemad, kes uusi väärtusi loovad ? nii tööandja kui töövõtja, sest teisi sisemajanduse koguprodukti suurendajaid pole.
  Kõrge sotsiaalmaksu määr on oluline tegur, mis takistab Eestis uute töökohtade loomist ja sellega tööhõive otsustavat parandamist. Eesti konkurentsivõime ülevaates toodi esile just rasket sotsiaalmaksu koormat, mis on üks Euroopa kõrgemaid.
  Euroopa läheb maksumäärade langetamise teed ja Eestil ei sobi ühe maksumääraga olla sedavõrd esiletükkiv. Samas aitaks sotsiaalmaksu langetamine kõige tõhusamalt võidelda ümbrikupalkadega, nii et tegelikud maksulaekumised võivad hoopiski suureneda. Ühtlasi tuleb sotsiaalmaks muuta tööandja maksust töövõtja maksuks. Sellega hakkab töötaja oma rahakoti peal tunnetama, kui palju ta maksab pensioni- ja haigekassale ja kas poleks õigem otsida nendele jäikadele asutustele alternatiive. Seni on töötaja olnud ükskõikne, kuna sotsiaalmaksu tasumine on jäänud puhtalt tööandja mureks.
  Tulumaksu määra alandamisega võidavad eranditult kõik töötajad ja samuti need, kelle sissetulekud koosnevad muudest tuludest peale palgatulu. Meil ei ole tarvis kanda populistlikke valimiseelseid loosungeid a? la sellele või teisele ühiskonna grupile nii- või naapalju lubaduskroone. Nagunii ununevad need pärast valimisi kiiresti, mistõttu jäävad täitmata. Muude lubaduste asemel tuleb kärpida hoopiski tulumaksu määra, ja raha läheb iseenesest õigesse kohta, ilma poliitikutepoolse assisteerimiseta.
  Kahtlemata on ümberjaotamise vähendamine poliitikutele raske katsumus, mis seab nende vajalikkuse kahtluse alla, aga loodetavasti leidub jaga-ümber-ja-valitse-poliitikute kõrval ka tõelisi riigimehi. Vähe, aga ehk siiski leidub. Nende poolt annaks küll oma hääle Riigikogu valimistel.
  Eesti on oma selge ja lihtsa maksupoliitikaga tekitanud furoori Euroopa Liidus. Võib-olla Eestit imetletakse julge otsuse pärast kaotada ettevõtte investeeringutelt tulumaks, mis on andnud meie majandusele palju positiivset. See otsus tugevdas Eesti konkurentsivõimet. Oma kõrge maksukoorma pärast, mis kokkuvõttes tähendab konkurentsihalvemust, on mures lähimad naabrid Soome ja Rootsi. Ehkki EL ei tohi sekkuda liikmesriikide otseste maksude, nagu sotsiaal- ja tulumaks, poliitikasse, oleks targem teha need konkurentsivõimet suurendavad kärped ära enne meie võimalikku liitumist ELiga. Kuivõrd EL administreerib jäigalt kaudseid makse, nagu näiteks aktsiis bensiiniliitrile, siis tuleb lähiajal sellest suunast kindlasti maksukoormuse tõus. Seetõttu on praegu õige alandada otseseid makse, nagu sotsiaal- ja tulumaks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ragmar Saksing: väetame roheidud viljakaks, mitte abituks ülalpeetavaks
Kas rohetehnoloogia iduettevõtted vajavad eri- või hoopis ärikohtlemist? Kui tahame, et nad oleksid tugevad ja kestlikud, ei peaks neid kohtlema teistest erinevalt, kirjutab teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Ragmar Saksing.
Kas rohetehnoloogia iduettevõtted vajavad eri- või hoopis ärikohtlemist? Kui tahame, et nad oleksid tugevad ja kestlikud, ei peaks neid kohtlema teistest erinevalt, kirjutab teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Ragmar Saksing.
Heade tulemuste hooaeg jätkub: S&P tõusis viiendat päeva järjest
Heade majandustulemuste tõukel liikus S&P 500 aktsiaindeks täna viiendat päeva järjest kõrgemale, tõustes 0,74% ja jäädes vaid poole protsendi kaugusele rekordist.
Heade majandustulemuste tõukel liikus S&P 500 aktsiaindeks täna viiendat päeva järjest kõrgemale, tõustes 0,74% ja jäädes vaid poole protsendi kaugusele rekordist.
Piletilevi ostis Leedu konkurendi
Rahvusvaheliselt piletimüügi ja sündmuskorralduse valdkonnas tegutsev Piletilevi Group, kellele kuuluvad Eestis Piletilevi, Lätis BilesuServiss ja Leedus Bilietai piletimüügi keskkonnad, omandas lisaks Leedu piletite vahendusteenuse pakkuja Tiketa.
Rahvusvaheliselt piletimüügi ja sündmuskorralduse valdkonnas tegutsev Piletilevi Group, kellele kuuluvad Eestis Piletilevi, Lätis BilesuServiss ja Leedus Bilietai piletimüügi keskkonnad, omandas lisaks Leedu piletite vahendusteenuse pakkuja Tiketa.
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uusi sanktsioone
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uute sanktsioonide kehtestamist, vahendab Reuters.
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uute sanktsioonide kehtestamist, vahendab Reuters.