Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Madalam sotsiaal- ja tulumaks on Eesti huvides

  Valimiste esimene raund sai läbi ja enne kevadel toimuvaid Riigikogu valimisi sõnastavad erakonnad kindlasti ka oma maksupoliitilised põhimõtted.
  Äripäev teeb ettepaneku alandada sotsiaalmaksu ja tulumaksu määra, et kindlustada Eesti konkurentsivõimet maailmamajanduses. Nende kahe maksu alandamisega saaksid kasu mõlemad, kes uusi väärtusi loovad ? nii tööandja kui töövõtja, sest teisi sisemajanduse koguprodukti suurendajaid pole.
  Kõrge sotsiaalmaksu määr on oluline tegur, mis takistab Eestis uute töökohtade loomist ja sellega tööhõive otsustavat parandamist. Eesti konkurentsivõime ülevaates toodi esile just rasket sotsiaalmaksu koormat, mis on üks Euroopa kõrgemaid.
  Euroopa läheb maksumäärade langetamise teed ja Eestil ei sobi ühe maksumääraga olla sedavõrd esiletükkiv. Samas aitaks sotsiaalmaksu langetamine kõige tõhusamalt võidelda ümbrikupalkadega, nii et tegelikud maksulaekumised võivad hoopiski suureneda. Ühtlasi tuleb sotsiaalmaks muuta tööandja maksust töövõtja maksuks. Sellega hakkab töötaja oma rahakoti peal tunnetama, kui palju ta maksab pensioni- ja haigekassale ja kas poleks õigem otsida nendele jäikadele asutustele alternatiive. Seni on töötaja olnud ükskõikne, kuna sotsiaalmaksu tasumine on jäänud puhtalt tööandja mureks.
  Tulumaksu määra alandamisega võidavad eranditult kõik töötajad ja samuti need, kelle sissetulekud koosnevad muudest tuludest peale palgatulu. Meil ei ole tarvis kanda populistlikke valimiseelseid loosungeid a? la sellele või teisele ühiskonna grupile nii- või naapalju lubaduskroone. Nagunii ununevad need pärast valimisi kiiresti, mistõttu jäävad täitmata. Muude lubaduste asemel tuleb kärpida hoopiski tulumaksu määra, ja raha läheb iseenesest õigesse kohta, ilma poliitikutepoolse assisteerimiseta.
  Kahtlemata on ümberjaotamise vähendamine poliitikutele raske katsumus, mis seab nende vajalikkuse kahtluse alla, aga loodetavasti leidub jaga-ümber-ja-valitse-poliitikute kõrval ka tõelisi riigimehi. Vähe, aga ehk siiski leidub. Nende poolt annaks küll oma hääle Riigikogu valimistel.
  Eesti on oma selge ja lihtsa maksupoliitikaga tekitanud furoori Euroopa Liidus. Võib-olla Eestit imetletakse julge otsuse pärast kaotada ettevõtte investeeringutelt tulumaks, mis on andnud meie majandusele palju positiivset. See otsus tugevdas Eesti konkurentsivõimet. Oma kõrge maksukoorma pärast, mis kokkuvõttes tähendab konkurentsihalvemust, on mures lähimad naabrid Soome ja Rootsi. Ehkki EL ei tohi sekkuda liikmesriikide otseste maksude, nagu sotsiaal- ja tulumaks, poliitikasse, oleks targem teha need konkurentsivõimet suurendavad kärped ära enne meie võimalikku liitumist ELiga. Kuivõrd EL administreerib jäigalt kaudseid makse, nagu näiteks aktsiis bensiiniliitrile, siis tuleb lähiajal sellest suunast kindlasti maksukoormuse tõus. Seetõttu on praegu õige alandada otseseid makse, nagu sotsiaal- ja tulumaks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Tõnu Mertsina: ettevõtete kasvuväljavaade halveneb
Ettevõtetel on üha keerulisem suunata oma suureks paisunud kulusid edasi teistele ettevõtetele ja lõpptarbijatele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Ettevõtetel on üha keerulisem suunata oma suureks paisunud kulusid edasi teistele ettevõtetele ja lõpptarbijatele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Kristiina Saal: viis soovitust, kuidas leida meeskonda õiged inimesed
Värbamiskuulutuste põhjal pakub sageli tööd maailma ägedaim ettevõte. Selgem sõnum ning oma eripärade tundmine töötab paremini, kirjutab CVO Recruitmenti värbamispartner ja juhtgrupi liige Kristiina Saal.
Värbamiskuulutuste põhjal pakub sageli tööd maailma ägedaim ettevõte. Selgem sõnum ning oma eripärade tundmine töötab paremini, kirjutab CVO Recruitmenti värbamispartner ja juhtgrupi liige Kristiina Saal.
Täna on viimane päev märkida Coopi aktsiaid
Coop Panga uute aktsiate märkimine lõpeb täna kell 16.00. Aktsiate avaliku pakkumise eesmärk on kaasata 15–20 miljonit eurot lisaraha panga edasise kasvu toetamiseks.
Coop Panga uute aktsiate märkimine lõpeb täna kell 16.00. Aktsiate avaliku pakkumise eesmärk on kaasata 15–20 miljonit eurot lisaraha panga edasise kasvu toetamiseks.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Kas ennetada tööstressi või tegeleda tagajärgedega?
Vaimse tervise kuu on läbi, aga see ei tähenda sugugi, et vaimne tervis oleks sellega kuidagi korda saanud. Vastupidi: ees on ootamas rasked ajad – külm ja pime talv, teadmatus sõja asjus, toodete ja teenuste hinnatõusu tõttu ka majanduslikult keerulised ajad –, nii et pigem tasuks ennetavalt töötajate vaimsele tervisele rohkemgi tähelepanu pöörata.
Vaimse tervise kuu on läbi, aga see ei tähenda sugugi, et vaimne tervis oleks sellega kuidagi korda saanud. Vastupidi: ees on ootamas rasked ajad – külm ja pime talv, teadmatus sõja asjus, toodete ja teenuste hinnatõusu tõttu ka majanduslikult keerulised ajad –, nii et pigem tasuks ennetavalt töötajate vaimsele tervisele rohkemgi tähelepanu pöörata.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Raadiohommikus: gaasi haalamisest ja koroonatestide lõppemisest
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.

Olulisemad lood

Tallinkist läinud finantsjuht: oli sobilik hetk edasi liikuda
"Finantsdirektori positsioonil Tallinkis olin tõesti vaid kaks aastat, kuid minu lahkumise hetkeks oli selge, et kõige sügavam koroonakriisi põhi on ettevõttel seljataha jäetud ning edasised trendid liiguvad õiges suunas," ütles Tallinkist kinnisvaraarendusfirmasse Liven läinud finantsjuht Joonas Joost.
"Finantsdirektori positsioonil Tallinkis olin tõesti vaid kaks aastat, kuid minu lahkumise hetkeks oli selge, et kõige sügavam koroonakriisi põhi on ettevõttel seljataha jäetud ning edasised trendid liiguvad õiges suunas," ütles Tallinkist kinnisvaraarendusfirmasse Liven läinud finantsjuht Joonas Joost.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.