• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Isamaaliidul tuleb ühineda Res Publicaga

  Kohalike omavalitsuste valimised joonistasid välja uued jooned Eesti poliitikas. Keskerakond tugevdas oma vasakpoolse populismiga enda positsioone veelgi. Reformierakonna tulemus jäi alla oodatule. Res Publica tegi oma uudsusele rõhudes väga tugeva debüüdi. Mõõdukad ja Isamaaliit said hävingu osaliseks. Viimane kaotas oma hääli põhiliselt Res Publicale. Eestis ennustatakse taas parteide ühinemise aega.
  Äripäev soovitab ühineda eriti Res Publical ja Isamaaliidul.
  Eestis tsentrist paremale poole hoidvate erakondade häda ongi olnud liigses killustatuses. Samamoodi jätkates tõmbavad nad ainult üksteiselt hääli ära, andes nii üha suuremaid võimalusi Keskerakonnale ja Rahvaliidule.
  Kohalikke valimisi on üha enam klassifitseeritud Riigikogu valimiste proovieksami ja mõõdupuuna. Tallinnas läks n-ö prügikasti 18 000 häält, mis anti erakondadele, kes seni kõige kauem riigitüüri juures olnud ? Isamaaliidule ja Mõõdukatele. Võib arvata, et Tallinnas nn tühja hääletanud inimestest enamik ei kipu ka Riigikogu valimistel neile parteidele häält andma. Või kui ka annab, siis läheb nende hääl taas kaotsi. Seega oleks vaja olnud parempoolsusele kalduvate erakondade üksmeelt juba enne KOV valimisi.
  Mõõdukate puhul tuleb muidugi parempoolsusest rääkida kontekstis ? see osalt sotsiaaldemokraatlik, osalt parempoolne (kunagine ?Kõike paremat!? seltskond) kooslus on teinud neist pigem paremjõududega kaasajooksva seltskonna. Ent oma nn täpsem määratlematus viis ka nende toetajate hääled samasse prügikasti, millel kunagi Tarandit presidendiks tõsta üritati. Mõõdukate partei tõenäoliselt laguneb. Osa neist ületab vastumeelsuse Savisaare isiku ees ja ühineb Keskerakonnaga, osa maapoliitika-Mõõdukaid võtab endale Rahvaliit, kunagi Isamaast lahku löönud konservatiivid hoiavad taas paremale (Mart Nuti eeskujul).
  Isamaaliidul on enim võimalust erakonnana ühineda, kui nad üldse säilida tahavad (muidugi ei toimu see in corpore). Tallinnas valimiskünnise ületanud, ent valimisringkondade rohkuse tõttu õnnetult volikogu ukse taha jäänud erakond võib küll öelda, et neil läks hästi Tartus jm, ent vaevalt see neid kevadel päästab. Pealegi näib Isamaaliidu ja Res Publica ühinemine oma vaadete sarnasuselt olevat kõige loogilisem. Ka reformerite ja isamaalaste vaadetel on sarnasust, ent Isamaaliidu rahvuslikkus ja ka solvumine läinud aasta lõpus toimunud võimupöörde pärast nende erakondade sõbralikkust liitumiseni minna ei lase. Lihtsam on isamaalastel samuti veidi uhkustunnet maha suruda ( kõige kauem võimul olnud erakond) ja Res Publicale kätt ja südant pakkuda. Omamoodi kukub see välja kui Hoiu- ja Hansapanga ühinemine, kus vana hea veini staatus Hoiupanka ei aidanud ja uuema, edukamaga ikkagi liituda tuli.
  Normaalne tulevik Toompeal oleks tugev vasakjõud, tugev konservatiivne paremjõud, liberaalid ja maapoliitikud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Leedu keelas Linnamäel sealse Forum Cinemase ostu
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Bigbanki varade maht ületas esmakordselt miljardi piiri
Bigbanki varade maht kasvas 1,019 miljardi euroni, ületades esimest korda miljardi euro piiri.
Bigbanki varade maht kasvas 1,019 miljardi euroni, ületades esimest korda miljardi euro piiri.