Inge Rumessen • 22. oktoober 2002 kell 13:34

Toll kogus 9 kuuga riigieelarvesse 11,5 miljardit krooni

Tolliameti kaudu laekus käesoleva aasta üheksa kuuga riigieelarvesse 11,5 mld krooni.

See moodustab 115% eelmise aasta ning 148% 2000. aasta sama perioodi laekumistest. Septembris kogus toll riigieelarvesse 1,242 miljardit krooni, mis moodustab 110% eelmise aasta septembri tollitulude laekumisest.

Kõige suurema osa käesoleval aasta 9 kuuga tolli poolt riigieelarvesse kogutud laekumisest moodustab käibemaks - 73,2% ehk 8 449 mln krooni. Käibemaksule järgnevad aktsiisid, mis moodustavad 25,9% ehk 2 989 mln krooni. Muude laekumiste osatähtsus käesoleva aasta kogulaekumisest moodustab 0,9%.

Protsentuaalselt on kõige paremini laekunud tubakaaktsiis.

Riigieelarves prognoositud alkoholiaktsiisi laekumisest on tolliamet 9 kuuga täitnud 77,5% aastaplaanist ehk 899 miljonit krooni. Alkoholiaktsiisi liikide lõikes on kõige paremini laekunud alkoholiaktsiis muult alkoholilt, mida on laekunud 44% rohkem võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Samuti on hästi laekunud alkoholiaktsiis õllelt ning kääritatud jookidelt. Õlleaktsiisi on laekunud riigieelarvesse 81,8% prognoositust, kuid arvestada tuleb asjaoluga, et sügis-talvisel perioodil õlle tarbimine ja seega ka aktsiisi laekumine väheneb.

Hetkel kuum