Ülo Toomsalu • 24. oktoober 2002 kell 6:58

EPL: Euro ei tule krooniga paralleelselt kasutusse

Eesti ei kavatse sarnaselt Leeduga võtta rahvusvaluutaga paralleelselt kasutusse Euroopa ühisraha eurot.

Peaminister Siim Kallase sõnul ei oleks sellel sisulist efekti.

?Leedu ei teinud ju tegelikult midagi muud, kui lubas nendel kaupmeestel, kes sellest ise huvitatud on, inimestelt ka eurosid vastu võtta,? ütles peaminister Siim Kallas pressiesindaja vahendusel Eesti Päevaleht Online?ile.

Peaminister sõnas, et kuni euro ametliku kasutuselevõtuni, mis võib aset leida kõige varem aastast 2006, on ainus ametlik ja riikliku garantiiga maksevahend Eestis siiski kroon. ?Samal ajal on ju Eesti ettevõtetel ja üksikisikutel õigus omada ka välisvaluuta arveid Eesti pankades ja nende kaudu arveldada,? lisas ta.

?Eesti riik ei ole euro sularaha paralleelset kasutamist seni seaduses sätestanud, kuna ei ole näha, et selline otsus mingit sisulist efekti omaks,? ütles Kallas. ?Suuremate ostude eest tasuvad turistid reeglina kaardimaksega ning väikekaupmehed jällegi on vaevalt euroga arveldamisest huvitatud, kuna see nõuab topelt kassasüsteemidesse investeerimist.?

?Kui on olemas selged usaldusväärsed hinnangud, et euro sularahaga arveldamise võimaldamine end tõesti õigustaks, ei näe ma otsest põhjust, miks ka Eesti ei võiks rahaseaduses vastavat muudatust sisse viia,? ütles peaminister.

Hetkel kuum