Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Metsavaruja vajab koondumisluba

  Konkurentsiameti koondumiste kontrolli osakonna juhataja Svetlana Ljutova kinnitusel sõltub koondumise kinnitamine konkurentsiameti poolt kahest tingimusest.
  Esimene on see, et koonduvad ettevõtted ei tohi katta üle 40 turust, ning teine, et nad ei tohi oluliselt kahjustada konkurentsi. Ljutova kinnitusel ei lähtu konkurentsiamet ainult kriitilisest 40 piirist, vaid uurib ka teist tingimust ehk turgu Stora Enso konkurentide seisukohalt. Teisiti öeldes vaatab konkurentsiamet, kas nende huvid ei saa kahjustatud.
  Praegu veel koondumisteadet konkurentsiametisse toodud ei ole, teatas Ljutova. Seadus kohustab selle esitama nädala jooksul pärast ühinemislepingu allakirjutamist.
  ?Aasta lõpuks tahame tehingu lõpetada,? ütles Sylvesteri nõukogu juht Mati Polli. ?Täpset kuupäeva ei oska öelda, praegu on see juriidilise vormistamise staadiumis.?
  Polli kinnitusel on Stora Enso ja Sylvesteri kavatsuste protokoll endiselt täies ulatuses jõus, konkurentsiameti otsust ei soovinud ta ennustada.
  Augustis esitas AS Sylvester konkurentsiametile koondumise teate, mille kohaselt AS Sylvester ostis 65,8 ASi Forestex, 100 ASi Pärnu Mets ja ASi Karo Mets aktsiakapitalist. Konkurentsiamet sellele tehingule kätt ette ei pannud. Tegemist oli sisuliselt tütarettevõtete ülevõtmisega aktsiavahetuse kaudu ehk tehinguga, mis valmistas ette Sylvesteri 66 aktsiate müüki Storale.
  Pärast seda, kui Sylvester hiljuti Forestexi jt üle võttis, saavutas ta palgi turustamisel konkurentsiameti andmetel 31 turuosa. Paberipuu turustamisel koos ekspordiga katab ta samuti 31 turust.
  Suuremate konkurentide saagiks langevad osad jäävad praegu märgatavalt väiksemaks, palgi turustamisel peab igaüks, ka ühinemiseelne Stora leppima alla 10 osaga. Paberipuu turustamisel jäävad turuosad vahemikku 6?16.
  Seega sõltub suurfirmade koondumine paljuski arvutamise täpsusest. Kui konkurentsiamet arvutab Stora Ensot vaadeldes tema turuosaks 10 ringis, mis on ka käibeid jm andmeid vaadates tõenäoline tulemus, saavutavad koonduvad ettevõtted kokku kriitilise 40.
  Sylvesteri kontserni 2001. aasta majandusaasta käibeks kujunes üldse kokku 1,5 miljardit krooni. Temaga äsja lõplikult ühinenud ASi Forestexi 2001. aasta käive oli 606,8 mln krooni ning ASi Pärnu Mets ja ASi Karo Mets käibed kokku 258,3 mln krooni. Stora Enso Eesti ASi käibeks märgivad allikad ligi 756 mln krooni. Koonduva ettevõtte kogukäibeks kujuneks seega umbes 3 mld krooni, mis moodustab Eesti puiduturu kogukäibest ligikaudu kolmandiku.
  Pärast seda kui AS Stora Enso Mets on ühinenud ASiga Sylvester, jäävad suurematest ja tuntumatest firmadest konkureerima vähesed, sh AS Holmen Mets, Södra Eesti AS ning AS Mets ja Puu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Powell: intressitõstmise tempo aeglustamine on võimalik, kuid võitlus inflatsiooniga pole läbi
USA Föderaalreservi juht Jerome Powell ütles kolmapäeval peetud kõnes, et Föderaalresesrv võib intresside tõstmise tempot tagasi tõmmata juba detsembris, Samal ajal hoiatas Powell, et võitlus inflatsiooniga pole veel lõppenud ning keegi veel ei tea, kui kõrgele intressimäärad peavad lõpuks tõusma ning kui kaua seal püsima, vahendas Reuters.
USA Föderaalreservi juht Jerome Powell ütles kolmapäeval peetud kõnes, et Föderaalresesrv võib intresside tõstmise tempot tagasi tõmmata juba detsembris, Samal ajal hoiatas Powell, et võitlus inflatsiooniga pole veel lõppenud ning keegi veel ei tea, kui kõrgele intressimäärad peavad lõpuks tõusma ning kui kaua seal püsima, vahendas Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Janek Stalmeister: tarneahela finantseerimise digipööre sünnib Eesti fintech-firmas
Oma varasemas tööelus neli aastat Tallinki juhtinud Janek Stalmeister tegutseb nüüd finantstehnoloogia ettevõttes SupplierPlus ning aitab luua lahendusi tarneahelate finantseerimise digipöördeks nii Eestis kui ka lähiriikides.
Oma varasemas tööelus neli aastat Tallinki juhtinud Janek Stalmeister tegutseb nüüd finantstehnoloogia ettevõttes SupplierPlus ning aitab luua lahendusi tarneahelate finantseerimise digipöördeks nii Eestis kui ka lähiriikides.

Olulisemad lood

Lahkus Tarmeko loonud Olev Nigul
Esmaspäeval, 28. novembril, suri Tartu metsakombinaadi ja Tartu mööblikombinaadi, hilisema Tarmeko grupi pikaaegne juht Olev Nigul, teatas Tartu Postimees.
Esmaspäeval, 28. novembril, suri Tartu metsakombinaadi ja Tartu mööblikombinaadi, hilisema Tarmeko grupi pikaaegne juht Olev Nigul, teatas Tartu Postimees.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.