• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Metsavaruja vajab koondumisluba

  Konkurentsiameti koondumiste kontrolli osakonna juhataja Svetlana Ljutova kinnitusel sõltub koondumise kinnitamine konkurentsiameti poolt kahest tingimusest.
  Esimene on see, et koonduvad ettevõtted ei tohi katta üle 40 turust, ning teine, et nad ei tohi oluliselt kahjustada konkurentsi. Ljutova kinnitusel ei lähtu konkurentsiamet ainult kriitilisest 40 piirist, vaid uurib ka teist tingimust ehk turgu Stora Enso konkurentide seisukohalt. Teisiti öeldes vaatab konkurentsiamet, kas nende huvid ei saa kahjustatud.
  Praegu veel koondumisteadet konkurentsiametisse toodud ei ole, teatas Ljutova. Seadus kohustab selle esitama nädala jooksul pärast ühinemislepingu allakirjutamist.
  ?Aasta lõpuks tahame tehingu lõpetada,? ütles Sylvesteri nõukogu juht Mati Polli. ?Täpset kuupäeva ei oska öelda, praegu on see juriidilise vormistamise staadiumis.?
  Polli kinnitusel on Stora Enso ja Sylvesteri kavatsuste protokoll endiselt täies ulatuses jõus, konkurentsiameti otsust ei soovinud ta ennustada.
  Augustis esitas AS Sylvester konkurentsiametile koondumise teate, mille kohaselt AS Sylvester ostis 65,8 ASi Forestex, 100 ASi Pärnu Mets ja ASi Karo Mets aktsiakapitalist. Konkurentsiamet sellele tehingule kätt ette ei pannud. Tegemist oli sisuliselt tütarettevõtete ülevõtmisega aktsiavahetuse kaudu ehk tehinguga, mis valmistas ette Sylvesteri 66 aktsiate müüki Storale.
  Pärast seda, kui Sylvester hiljuti Forestexi jt üle võttis, saavutas ta palgi turustamisel konkurentsiameti andmetel 31 turuosa. Paberipuu turustamisel koos ekspordiga katab ta samuti 31 turust.
  Suuremate konkurentide saagiks langevad osad jäävad praegu märgatavalt väiksemaks, palgi turustamisel peab igaüks, ka ühinemiseelne Stora leppima alla 10 osaga. Paberipuu turustamisel jäävad turuosad vahemikku 6?16.
  Seega sõltub suurfirmade koondumine paljuski arvutamise täpsusest. Kui konkurentsiamet arvutab Stora Ensot vaadeldes tema turuosaks 10 ringis, mis on ka käibeid jm andmeid vaadates tõenäoline tulemus, saavutavad koonduvad ettevõtted kokku kriitilise 40.
  Sylvesteri kontserni 2001. aasta majandusaasta käibeks kujunes üldse kokku 1,5 miljardit krooni. Temaga äsja lõplikult ühinenud ASi Forestexi 2001. aasta käive oli 606,8 mln krooni ning ASi Pärnu Mets ja ASi Karo Mets käibed kokku 258,3 mln krooni. Stora Enso Eesti ASi käibeks märgivad allikad ligi 756 mln krooni. Koonduva ettevõtte kogukäibeks kujuneks seega umbes 3 mld krooni, mis moodustab Eesti puiduturu kogukäibest ligikaudu kolmandiku.
  Pärast seda kui AS Stora Enso Mets on ühinenud ASiga Sylvester, jäävad suurematest ja tuntumatest firmadest konkureerima vähesed, sh AS Holmen Mets, Södra Eesti AS ning AS Mets ja Puu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Teerajajad: ettevõtted vastutagu keskkonna- ja sotsiaalse mõju eest
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Biden plaanib maksudega rikkaid pitsitama hakata
Täna avalikustas Senati rahanduskomisjoni esimees Ron Wyden nn "miljardäridemaksu" plaani, mille eesmärk on kõrgemalt maksustada rikkaid ja ettevõtteid, vahendab Reuters.
Täna avalikustas Senati rahanduskomisjoni esimees Ron Wyden nn "miljardäridemaksu" plaani, mille eesmärk on kõrgemalt maksustada rikkaid ja ettevõtteid, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Põhja-Euroopa kustutas Lõuna-Euroopa lootused odavamale elektrile Aas: rohkem raha taastuvenergeetikasse
Kui mitu Lõuna-Euroopa liikmesriiki panustas lootusele, et Euroopa energiaturgu reformides oleks võimalik viimastel kuudel rekordeid löövad energiahinnad kontrolli alla saada, siis Põhja-Euroopa keeldus sellest otsustavalt. Teiste seas Eesti.
Kui mitu Lõuna-Euroopa liikmesriiki panustas lootusele, et Euroopa energiaturgu reformides oleks võimalik viimastel kuudel rekordeid löövad energiahinnad kontrolli alla saada, siis Põhja-Euroopa keeldus sellest otsustavalt. Teiste seas Eesti.