Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Väikefirma kustub vaikselt euroametniku allkirja oodates

  ?Me sureme siin ära seda eurotunnustust oodates,? ütleb ettevõtte nõukogu esimees ja üks omanikke Vallo Paal. ?Mul on isegi selle dokumendi mustandi koopia arvutis olemas, sisuliselt on sellele paberile vaja panna alla üks allkiri ja me saaksime hakata eksportima.?
  Villem Lihakauba äriidee on osta kokku Eesti jahimeeste lastud ulukid, töödelda ja pakkida need ning eksportida Euroopa Liitu. Firmal on olemas ostja, kes ootab praegu, et saaks ära osta liha, mis seisab Villem Lihakauba laos. Eestis kümneid tonne Villem Lihakaubas käideldavat ulukiliha aga müüa pole võimalik, kuna see on veiselihast kaks korda kallim ning seda ostavad vaid väikestes kogustes mõned Eesti restoranid.
  Ei Vallo Paal ega ka ettevõtte juhatuse esimees Kalev Villem osanud ette näha, et EList ettevõttele tunnustuse saamine nõnda palju aega võtab.
  2001. aastal asutatud Villem Lihakaup sai esimese Eesti lihatööstusena kohalikult veterinaarametilt tunnustuse sama aasta novembris. Samal ajal hakkasid ettevõtted juhid välja ajama ka eksporti lubavat eurotunnustust. Tänavu juuni alguses käisid eurokontrollid, kes tunnistasid Villem Lihakauba euronõuetele vastavaks. Veidi pärast seda sai ettevõte kinnitust, et tema tunnustamine on võetud ELi instantsides päevakorda 24. septembril.
  ?Siis me töötasime rahuliku südamega, et septembris saame tunnustuse ja pärast seda saame hakata kaupa müüma,? räägib Kalev Villem. Lubatud kuupäeval ei toimunud midagi ning firma tunnustamine lükkus veel kuu võrra edasi. ?Nüüd ei tea me isegi enam, mis seis täpselt on, sest meid puudutavat informatsiooni pole võimalik euroliidust kelleltki saada ja Eesti oma veterinaarametnikud soovitasid ka meil asja ise mitte torkida,? lisab Villem. Ka Eesti veterinaaramet on saatnud ELi mitu palvekirja, kuid seni pole neist kirjadest kasu olnud.
  Vallo Paali sõnul on firma sattunud juba tõsistesse makseraskustesse. ?Rahavoog ei kata kulusid, meil on ju pangalaen ka peal,? sõnab ta. ?Võib-olla peame firma üldse ära müüma, tegelemegi praegu aktiivselt uute omanike otsimisega.?
  Kalev Villemi sõnul pole ettevõte jäänud võlgu töötajatele palgaraha, kuid väike maksuvõlg on juba tekkinud. Ka ootavad oma raha jahimehed. Ettevõttesse on investeeritud 15 miljonit krooni, millest osa on laen Sampo Pangast. Samas suurusjärgus summa eest oli firma planeerinud sel sügisel põdraliha eksportida.
  ?Bürokraatia on ikka uskumatult suur risk,? ütleb Paal. ?Kõik ettevõtjad, kes sinisilmselt loodavad oma kaubaga ELi hiiglaslikule turule pääseda, peaksid arvestama tohutu bürokraatia tõttu tekkiva ajakuluga.?
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Keskpank võib tõsta intressi, aga enne paneb inflatsioonile käe ette jahtuv majandus
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Jalgpalliajakirjanik: FIFA ja Aivar Pohlaku võim põhineb hirmul
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Kanada esimese kuue kuu ülejäägiks kujunes 1,72 miljardit
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Äripäeva kirjastus jagab kiirematele juhtimis- ja elutarkust poolmuidu
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Olulisemad lood

Audiitorfirmade TOP 2: Eesti majandus väljub kriisist fundamentaalselt palju tugevama, kuid ka oluliselt suurema võlaga
Grant Thornton Baltic pälvis audiitorbüroode edetabelis teise koha. Ettevõtte audiitorteenuste valdkonna juht ja partner Mart Nõmper ütleb, et 2023 saab olema kohanemise aasta: „Mõned ärimudelid, mille sisendite hinnad on kiiresti kasvanud, peavad kas kohanema või lõpetama“.
Grant Thornton Baltic pälvis audiitorbüroode edetabelis teise koha. Ettevõtte audiitorteenuste valdkonna juht ja partner Mart Nõmper ütleb, et 2023 saab olema kohanemise aasta: „Mõned ärimudelid, mille sisendite hinnad on kiiresti kasvanud, peavad kas kohanema või lõpetama“.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.