Viktoria Korpan • 29. oktoober 2002 kell 12:53

Pärnus avastati esimene võltsitud münt

Pärnu politsei registreeris eile Eesti Panga avalduse, mille kohaselt on septembris Pärnust leitud ilmsete võltsimistunnustega viiekroonine münt.

Pärnu politsei korrapidamistalituse ja arestimaja juhtivinspektor Tarmo Vanamõisa ütles Raadio Pärnule, et ekspertiisi andmetel on vahe vermimise tehnoloogias, värvis, materjalis kui ka raskuses. Münt on valmistatud pehmest, eeldatavalt pliisarnasest metallist, kaetud pronksikihiga ja originaalist 3 grammi raskem.

Vanamõisa sõnul on võltsing visuaalselt originaalile väga sarnane ja uuena on münti väga raske teiste rahade seast eristada. Pärnus ei ole varem ühtegi võltsitud münti avastatud.

Eesti Panga avalike suhete nõunik Janno Toots ütles Raadio Pärnule, et krooni ajal on Eestis müntide võltsimist ette tulnud, kuid väga vähe - alla kümne. Kõik avastatud võltsingud on viiekroonised, väiksemate müntide võltsimist ei ole olnud. Võltsingud tuvastatakse reeglina kaubandusvõrgus.

Kust ja kuidas valeviiekroonine münt Pärnus avastati, Vanamõisa ei öelnud, viidates uurimise huvidele. Materjalid edastatakse majanduspolitseile, kes üritab välja selgitada, kes selle mündi on valmistanud.

Hetkel kuum