Inno Tähismaa • 30. oktoober 2002 kell 22:00

Hüvitusfond võtab Tartu ärikuningatelt majad

Möödunud nädalal ilmus ajalehtedes kuulutus Tartu konservitehase ASi Salvest põhiosaniku Veljo Ipitsa suvila müügi kohta Pangodi järve ääres ning temale kuuluva majaosa müügi kohta Tartus Sanatooriumi tänaval. Võlgade katteks läheb müüki Vambola Kolbakovile kuuluv korter Põlvas.

Ipitsa ja Kolbakovi võlad ulatuvad paari aasta tagusesse aega, mil nende firmad olid Jõgeva külje all asuva õlitehase ASi Werol Tehased suurosanikud. Ipits käendas ASi WT Tärklisetööstus laenu ja Kolbakov ASi Lõunatööstus laenu Hüvitusfondilt. Kokku on Ipitsa võlg koos viiviste ja intressidega 2,9 miljonit, Kolbakovi oma 1,3 miljonit.

Ipits ja Kolbakov pole seni nõustunud laenu tagasi maksma. Seetõttu andis Hüvitusfond asja kohtusse ja sai õiguse raha välja nõuda. Kolbakovi vastu on algatatud eraisiku pankrotimenetlus. Ipitsa suhtes pole Hüvitusfond veel eraisiku pankrotti taotlenud, aga see samm on plaanis ette võtta, kui suvila ja majaosa müügist piisavalt raha ei laeku.

Ipits peab Hüvitusfondi nõuet vaenulikuks. Nädala algul ütles ta, et Hüvitusfondist on raha välja kantinud hoopis fondi juhid. Sama kinnitas Kolbakov. ?Hüvitusfond on hukanud ettevõtte,? kommenteeris Kolbakov ASi Werol Tehased tegevust. ?Kahju on sada miljonit krooni. Politsei peaks asja uurima.? Täpsemalt ei soovinud Kolbakov asjast rääkida. ?On teatud kahtlused,? ütles ta vaid.

Ipitsa ja Kolbakovi viha on arusaadav, sest viimastel aastatel pole nad raha Werolisse juurde pannud ja sellega seoses on nende osa ettevõttes kukkunud 1 protsendini. Hüvitusfond on ettevõttesse pannud üle 100 miljoni krooni, viimane kord möödunud nädalal.

Veljo Ipits on Tartus Reformierakonna üks juhtfiguure ja valiti edukalt Tartu volikokku. Suurelt osalt temale kuuluva konservitehase ASi Salvest käive on 70 ja kasum 10 miljonit krooni. Ipits on lubanud oma suvila ja majaosa ise välja osta, võttes selleks tuttava kaudu Ühispangast laenu. Kolbakovi seis on keerulisem, sest tema ASi Imbi äriimpeerium on kokku varisenud. Kolbakovi pankrotiprotsessis on tema vastu esitatud nõudeid kokku 40 miljoni krooni eest, neist suurim Hüvitusfondi oma. Kolbakovi pankrotihaldur Kaupo Piir ütles, et mehelt midagi eriti saada pole, sest talle kuulub ainult kahetoaline korter Põlvas, mis maksab paarkümmend tuhat krooni.

Hüvitusfondi juht Madis Raidma ütles, et Ipitsa ja Kolbakovi süüdistused ei pea pika. Tema sõnul oli ettevõtte strateegia algul savijalgadel ja tehas töötas poole võimsusega. Samuti oli tehtud vale turuarvestus, sest õliturg pöördus odavama sojaõli kasuks. Probleeme oli ka tooraine hankimisega, tänavu oli esimene aasta, mil tooraine on ette varutud.

Raidma sõnu kinnitas ka Weroli juht Raul Kastan. Tema sõnul realiseerus Weroli äriidee pikema ajaga ja mingit raha väljakantimist pole toimunud. Praegu toodab ettevõte ärikasumit ja leitud on õiged kliendid. Kui möödunud aastal tõi ettevõte 22 miljonit kahjumit, siis tänavu kahaneb kahjum poole väiksemaks.

Hetkel kuum