Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tulemustasu makstakse õige ja õiglase töö eest

  Maret Ambur
  maksuameti juriidilise osakonna juhataja kt
  Maksuamet on alustanud kaubandus-tööstuskojaga dialoogi, lahendamaks viimase poolt varemgi meedias tõstatatud probleeme.
  Esimesel kohtumisel, mis toimus 16. oktoobril 2002, arutati esile kerkinud probleeme põgusalt ja üldisemalt ning lepiti kokku jätkuva koostöö vajaduses.
  Lisaks üldistele küsimustele arutati üksikasjalikumalt väiksemaid, peamiselt teenindamisega seotud probleeme ning lepiti kokku, et järgmisel kokkusaamisel selgitab maksuamet oma kontrolli- ja revisjonimeetodeid ning tulemuspalkade arvestamise süsteemi.
  Maksuamet märgib, et täiesti ebaõige on tulemustasude süsteemi kohta levinud arvamus, mille kohaselt sundi kohaldavad ametnikud saavad mingi kindla protsendi nende tegevuse tulemina laekunud rahast.
  Konkreetsele ametnikule tulemustasu maksmise otsustamine on paljudest komponentidest koosnev protsess, mille käigus hinnatakse ametniku panust, kaaludes sealhulgas nii positiivseid kui ka negatiivseid asjaolusid.
  Seega peab tulemuspalka saava ametniku töö olema efektiivne, õige ja õiglane. Seejuures arvestatakse negatiivse asjaoluna ka seda, kui ametniku koostatud maksuotsused on hiljem vaidemenetluse käigus tühistatud.
  Võimalike kuritarvituste puhul tõusetub mitte tulemustasu maksmise, vaid karistamise küsimus.
  Maksuamet viitab, et tulemuspalgas kui sellises ei ole midagi uudset või enneolematut. Sellist süsteemi, kus tulemuslikuma töö eest saab mõni töötaja suuremat palka, rakendatakse täiesti loomulikuna ka ettevõtluses.
  Selline süsteem kindlustab, et ettevõtja poolt töötajatele makstud palgaraha on arukalt ning efektiivselt investeeritud, tuues ettevõtjale kokkuvõttes vaid kasumit ja paremaid tulemusi.
  Nii peaks analoogselt erasektoriga ka riigiasutuses töötajate tasu olema selges sõltuvuses isiku tööpanusest ja töö tulemuslikkusest, et kindlustada riigieelarvest ametnikele makstava tasu õige kasutamine.
  Tulemustasu arutamisel lähtub iga ettevõtja oma töö spetsiifikast ning kuivõrd maksuameti ülesandeks on riigieelarve täitmise tagamine, ei ole mõeldav, et maksuameti ametnike tegevuse edukuse hindamine poleks sõltuvuses raha laekumisega riigieelarvesse.
  Lõppkokkuvõttes on ju kogu Maksuameti tegevus ? seisnegu see siis maksumaksjate teenindamise kvaliteedi tõstmises või maksuseaduse täitmise tõhusamas kontrollimises ? suunatud vaid ühele eesmärgile ? riigieelarve täitmisele.
  (Maksuameti vastus kaubandus-tööstuskoja etteheidetele ilmub homses Äripäevas.)
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Mihkel Nestor: majandus langeb veel mõnda aega
Kuigi ettevõtete käibed kasvavad mühinal, siis SKP hoopis väheneb ja seda ka järgnevatel kvartalitel, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Kuigi ettevõtete käibed kasvavad mühinal, siis SKP hoopis väheneb ja seda ka järgnevatel kvartalitel, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Värbajad annavad nõu: mida teha, kui turul pole sobivat töötajat?
Kui tööjõuturul ei leidu sobivat kandidaati, siis ei tasu värbajal kindlasti hakata potentsiaalset töötajat nii-öelda “ilustama”, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Kui tööjõuturul ei leidu sobivat kandidaati, siis ei tasu värbajal kindlasti hakata potentsiaalset töötajat nii-öelda “ilustama”, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Euroopa Liit kehtestas viimaks Vene naftale hinna ülempiiri Uuendatud: USA kehtestab sama ülempiiri
Pärast pikki vaidlusi otsustas Euroopa Liit kehtestada Vene toornaftale hinna ülempiiri 60 dollarit barrel. USA teatas samuti ülempiiriga ühinemisest.
Pärast pikki vaidlusi otsustas Euroopa Liit kehtestada Vene toornaftale hinna ülempiiri 60 dollarit barrel. USA teatas samuti ülempiiriga ühinemisest.

Olulisemad lood

NBA lubab pensionifondidel klubide omanikeks olla
USA tippkorvpalliliiga NBA otsustas eile lubada pensionifondidel, riiklikel fondidel ja sihtkapitalidel olla korvpalliklubide passiivsed osanikud.
USA tippkorvpalliliiga NBA otsustas eile lubada pensionifondidel, riiklikel fondidel ja sihtkapitalidel olla korvpalliklubide passiivsed osanikud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.