• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Närilisi võib hävitada mürgiga

  Sööt tuleb paigutada pesaaukudesse või nende lähedusse, nurkadesse, seinte äärde, hiirte-rottide liikumisteedele ja kohtadesse, kus nad söömas käivad. Tõrjega tuleb haarata kogu objekt korraga. Sööta tuleb paigutada iga 4?6 m järel, korraga 50?100 g, hiirte puhul tihedamalt väiksemad kogused korraga. Sööt peab olema paigutatud topsidesse või spetsiaalsetesse söödakarpidesse. Väikeste portsjonite ja söödamajade kasutamine vähendab mitte-objektloomade mürgistumise ja ümbruskonna saastumise ohtu. Sööta tuleb uuendada selle lõppemisel 4?5 päeva pärast. Kui arvukus on kontrolli all, piisab söödamajade kontrollimisest kord kuus. Söödamajad olgu nummerdatud.
  Sageli väidetakse, et mürki ei jõua nii palju välja panna, kui ära süüakse, ja kaheldakse mürgi efektiivsuses. Selline olukord näitab, et mürgi väljapanemisega on hilinetud ja kahjurite arvukus on väga suur. Kui näriline mürki sööb, siis enamasti ka sureb.
  Hiire- ja rotimürke on müügil palju erinevate nimetustega. Sageli on tegemist ühe ja sama toimeainega. Parim mürksööt on näriliste hävitamise seisukohalt see, mis kiiremini ära süüakse. Rotimürk peab olema efektiivne, närilistele maitsema ning kujutama võimalikult väikest ohtu ümbritsevale keskkonnale.
  Hiired ja rotid söövad samu toiduaineid ja neile mõjuvad samad mürgid. Toimeainete mürgisus on erinev ja seetõttu on nende kontsentratsioon mürksöötades erinev. Toimeaine täpne doseerimine on oluline eelkõige kolmel põhjusel: minimaalne oht koduloomadele, keskkonnale ja ökonoomsus. Seetõttu tuleb vältida mürksööda valmistamist kodusel teel ning eelistada neid juba valmiskujul. Vanema põlvkonna rotimürgid (zookumariin) on väga mürgised ka mitte-objektloomadele.
  Autor: Heiki Kruusalu
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Kriis ajas töötu Siiri Sisaski seenele: müüsin kontserditel salateid ja moose
Vabakutseline muusik ja laulja Siiri Sisask rääkis Äripäeva raadiosaates "Edukad naised", kuidas hakkas koroona-ajal talveks raha koguma hoidiseid müües.
Vabakutseline muusik ja laulja Siiri Sisask rääkis Äripäeva raadiosaates "Edukad naised", kuidas hakkas koroona-ajal talveks raha koguma hoidiseid müües.
Miks minilao kasutamine on kasvav trend ja millal sina võid miniladu vajada?
Mis on pildil oleval cafe racer mootorrattal pistmist minilaoga? Nii mõndagi. Mõlema juured ulatuvad 60ndate algusesse – ühel Inglismaale, teisel USA-sse. Seotus seisneb aga ka selles, et minilaod on muuhulgas sobilikud motohuvilistele rataste ja muude hobitarvikute hoiustamiseks. Milleks veel miniladusid kasutatakse ja miks see on kasvav turg?
Mis on pildil oleval cafe racer mootorrattal pistmist minilaoga? Nii mõndagi. Mõlema juured ulatuvad 60ndate algusesse – ühel Inglismaale, teisel USA-sse. Seotus seisneb aga ka selles, et minilaod on muuhulgas sobilikud motohuvilistele rataste ja muude hobitarvikute hoiustamiseks. Milleks veel miniladusid kasutatakse ja miks see on kasvav turg?