Tiit Reinart • 1. november 2002 kell 13:56

Äripäev: II samba buumiga tekkinud eelarveauk katta valitsuskulude kokkuhoiuga

ÄP leiab esmapäevases juhtkirjas, et aktiivsest II sambaga liitumisest tekkinud probleemid riigieelarvele peab katma valitsuskulude kokkuhoiuga.

Väljavõte juhtkirjast:

Kuna pensioni II sambaga liitumise kevadine sessioon jäi võrdlemisi tagasihoidlikuks, ei osanud keegi prognoosida sedavõrd suurt liitujate arvu, kui tegelikult tuli ? kevadistega kokku 207 200. See tekitab juba tõsiseid probleeme riigieelarvele ja lahendusena on vaetud nii 2+4-skeemi revideerimist, stabilisatsioonireservi kasutamist, riigilaenu võtmist kui ka muude maksude tõstmist.Puudujääv osa, umbes 700 miljonit krooni, tuleb katta kõige loomulikumal moodusel: valitsuskulude kokkuhoiuga. Muud lahendused on kas halvad või väga halvad.

Kui riik tegi pensioni II sambale reklaami ja sai palju ?tellijaid?, siis peab ta tekkinud olukorrast välja tulema. Ja niiviisi, et ta oma kodanikke kaaskannatajateks ei muudaks. Ses mõttes pole riiklikule kokkuhoiupoliitikale alternatiivi.

Hetkel kuum