Ülo Toomsalu • 4. november 2002 kell 6:31

SLÕL: Kõhutõbi murdis soomlasi Pärnus Sõpruse taastuskeskuses

Vähemalt kümme soomlast kurtis möödunud nädalal kõhulahtisust Pärnus Sõpruse taastuskeskuses.

Tegu võib olla sama viirusega, mille käes vaevles 120 ülelahesõitjat Romantikal, kirjutab SL Õhtuleht.

Taastusravi keskuse peaarsti Aili Bakhoffi sõnul on nende soomlastest klientide seas esinenud kõhulahtisust. ?Ma ei tea, kus nakatumine on toimunud. Haigus ei kestnud kaua, esimesed kaebused olid esmaspäeval, kokku võis kurtjaid olla kümne ringis, mitte rohkem. Mõni haigestus veel teisipäeval, kolmapäevalgi. Kõhulahtisus kaua ei kestnud, me tahtsime proove võtta ja ei saanud proovimaterjaligi... nõud olid tühjad. Siis olid järsku kõigil kõhud kinni. Millest see kõhulahtisus oli, ei tea. Kas hirmust või...?

Peaarsti ütluse järgi ei kurtnud eile sanatooriumis keegi enam kõhutõve pärast.

?Mis viirus see oli, seda on meil küll raske öelda. Arvatavasti oli tegu sama haigusega mis Romantika pealgi, nähud olid samad. Kes oksendas, kel kõht lahti, kel mõlemat, mõnel ka väike temperatuuritõus, aga õnneks möödusid nähud väga ruttu.? Peaarst ütles, et ükski nende töötaja ei nakatunud.

?Kummaline, et meil personal ei haigestunud ja see tõbi levis vaid soomlaste seas. Ometigi viirus peaks ju kõiki nakatama,? imestas Bakhoff.

Esimesed sümptomid soomlaste hulgas ilmnesid juba ülemöödunud pühapäeval Tallinki uusimal superlaeval Romantika, kus ägedas kõhutõves vaevles 120 reisijat ja osa meeskonnaliikmeist. ?Haigestunud kaebasid kõhulahtisust ja nõrkust,? kinnitas toona Tallinki laevade peaarst Toomas Põld ja arvas, et viiruse tõid laevale soomlased ise.

Hetkel kuum