Ülar Lauk • 4. november 2002 kell 12:09

Venemaa: ?eremetjevo lennujaama direktor skandaalne vallandamine

?eremetjevo lennujaama direktorite nõukogu vallandas tagaselja ?eremetjevo peadirektori Sergei Beljajevi, kirjutab Vedomosti.

Teda süüdistatakse 14 mln rubla halbade laenude andmises, lennujaama halvas ettevalmistamises talveks ja muudes organisatsioonilistes möödalaskmistes.

Peadirektori kohusetäitjaks sai Jevgeni Bahtejev, kes vallandati kuu aega tagasi Beljajevi poolt ühekordse jämeda töökohustuste mittetäitmise tõttu.

Nagu rääkis Vedomostile allikas ?eremetjevost, ei olnud laupäeval toimunud erakorralisel direktorite nõupidamisel punkti haiguslehel viibiva peadirektori tagasiastumisest.

Ühe ettekandjana astus ootamatult üles Riikliku Tsiviilennuameti GSGA juht Aleksandr Nerjadko, kelle kõnest selgus, et Beljajevi meeskond kukutas läbi selle aasta lennujaama rekonstrueerimis- ja tehnilise ümbervarustuse, samuti talveks valmistumise programmi.

Nerjadko järel võttis sõna direktorite nõukogu juht, Venemaa majandusarengu minister German Gref, kes tegi ettepaneku tagandada Beljajev tema ametikohalt.

Allikas Venemaa valitsusest teatas Vedomostile, et tagandamine oli kooskõlastatud peaminister Mihhail Kasjanoviga. Riigiametnikele ei mahtunud pähe, et Beljajev vabastas töölt asetäitjaid direktorite nõukoguga kooskõlastamata. Allika sõnul esindas üks vallandatutest Venemaa Julgeolekuteenistust FSB.

Vallandamised toimusid kuu aega tagasi, oktoobris kontrollis aga revisjonikomisjon Beljajevi tegevust. Selle tulemused pole veel kinnitatud, kuid olid juba Grefi laual. Komisjon leidis, et Beljajev andis 7 lennuvälja juhtkonda kuuluvale isikule sh pearaamatupidajale ja juristile laenu kokku 14 mln rubla ehk 7 mln krooni ulatuses 10ks aastaks (aastaintress 14%, trahvisanktsioonid laenu mittetagasimaksmisel 0,5% aastas, üks lepingupunkt välistas kohtu kaudu raha tagasisaamise).

Aleksandr Beljajev on Venemaal tuntud majandustegelane. 1995 sai ta näiteks Riikliku Asjadevalitsuse juhiks, vahetades seal välja Anatoli T?ubaisi, ning jätkas selles ametis massilist erastamisprogrammi. Pärast ta lahkumist 1988 esitasid õiguskaitseorganid talle süüdistuse ametiseisundi kuritarvitamises, kuid poole aasta pärast kohtuasi suleti.

<#Vedomosti=http://www.vedomosti.ru/stories/2002/11/04-55-01.html>

Hetkel kuum