Romet Kreek • 7. november 2002 kell 22:00

Intressikärbe võeti vastu negatiivselt

USA aktsiaturg kukkus eile börsipäeva alguses nii USA keskpanga oodatust agressiivsema intressi alandamise tõttu kolmapäeval kui ka Cisco käibehoiatuse mõjul.

Kui tavaliselt on intressi alandamine olnud aktsiaturule positiivne signaal, siis seekord otsustasid investorid müüa aktsiaid. Kuigi turg ootas intressi alandamist kui positiivset sammu, pole ükski asi liiga suures koguses hea. Turg luges sellest välja sõnumi, et USA majandus on arvatust palju kehvemas seisus. Halvenenud majandusolukorra kohta oli tulnud makronäitajaid ka varem, kuid siis ei peetud neid aktsiate ostu eufooria käigus olulisteks.

Madalamad intressid ei aidanud eile isegi kõige intressitundlikumaid aktsiaid, nagu pangaaktsiad ja ehitusaktsiad, mis kukkusid samuti. Langevad aktsiad edestasid tõusjaid nii Nasdaqil kui ka New Yorgi börsil. Eile kell 18 oli Dow Jonesi tööstuskeskmise 30 aktsiast plussis vaid kaks.

Mainekaimas, Dow Jonesi tööstuskeskmises, oli suurim kukkuja pangaaktsia JPMorgan Chase, kellele oleks intressi alandamine pidanud olema eriti soodne. Panga kohta liikus kõikvõimalike kuuldusi, alates derivatiivikahjumitest ja lõpetades laenukahjumitega. Pank lükkas need ümber, kuid turg ei kuulanud teda. Kella 18ks oli aktsia kukkunud 5,3 protsenti, 20,90 dollarile.

Parem polnud olukord ka Euroopa peamistel aktsiaturgudel, kus Briti ja Euroopa Keskpank otsustasid intressid jätta varasemale tasemele. Saksamaa aktsiaindeks DAX oli 4,6protsendise kukkumisega veel suuremas miinuses kui USA peamised indeksid. Prantsusmaa CAC-indeks oli 3 ja Briti aktsiaturg pool protsenti miinuses.

Hetkel kuum