Ülo Toomsalu • 8. november 2002 kell 6:09

EPL: prostituutide ravihanke võitja kogemusteta

Esmaspäevast pealinna prostituute nõustama ja ravima hakkav Lasnamäe tervisekeskus pole aidsiennetaja Nelli Kalikova hinnangul selleks valmis.

Tervisekeskus võitis 290 000kroonise riigihanke konkursi, mille eesmärk on tõkestada HIVi kiiret levikut ning nõustada prostituute nakatumisest hoidumisel.

Aidsinnetuskeskuse juhataja Kalikova sõnul pole tervisekeskusel sel alal tegutsemise kolmeaastast kogemust, mida riigihanke tingimustes nõuti, kirjutab Eesti Päevaleht.

Teisalt olid hanketingimused Kalikova hinnangul tervisekeskusele kui suurele raviasutusele soodsad, nähes ette, et allhanked võivad osutatavatest teenustest moodustada kuni ühe protsendi. ?Väike asutus ei saa sellega hakkama, osa teenuseid tuleb sisse osta,? lisas ta.

Riigihanke korraldanud Tallinna tervishoiuameti osakonnajuhtaja Ene Tombergi sõnul ei saa väita, nagu oleks linn hanke kellelegi kätte mänginud. ?Meie ei tee konkursil kellelegi eeliseid,? märkis ta.

Prostituutide raviks tegi peale Lasnamäe tervisekeskuse pakkumise ka OÜ Tervishoiukeskus Elulootus, ent nende esitatud paberid ei vastanud nõuetele. ?Ükskord lükkasime riigihankel osaleja tagasi seetõttu, et neil oli jäetud 18 protsenti käibemaksu hinnale lisamata,? lisas Tomberg.

Tervishoiukeskusega Elulootus seotud mitteriiklik MTÜ aidsitugikeskus on asjatundjate hinnangul Eestis ainus asutus, mis linna püstitatud ülesandega prostituutide ravimisel ja nõustamisel toime tuleks. ?Tugikeskus on Eestis ainus, kes on sellise tööga tegelenud,? leidis Kristiina Luht sotsiaalministeeriumist.

Hetkel kuum