Ülo Toomsalu • 8. november 2002 kell 6:23

PM: Laari ja Ilvese reiting hakkas langema juba enne valimisi

Tagasi astunud Isamaaliidu juhi Mart Laari ja Mõõdukate liidri Toomas Hendrik Ilvese reitingud näitasid langustrendi juba mõni aeg enne valimisi.

<pilt#MartLaar.jpg#Mart Laar#150#188#0> Emori teatel hakkas Toomas Hendrik Ilvese toetuskõver langema juba augusti lõpus. Samas on ta jätkuvalt rahva seas hinnatuim tegevpoliitik, kui presidenti mitte arvestada, kirjutab Postimees.

Uuringufirma analüütik Tõnis Saarts seletab Ilvese populaarsuse langusele pöördumist asjaoluga, et järjest hoogu kogunud valimiskampaanias ja meediakäsitlustes jäid Ilves ja Mõõdukad kuidagi tagaplaanile ning valijate tähelepanu kandus rohkem teiste erakondade esinumbritele.

Ilves ise ütles Postimehele oma reitingulangust kommenteerides, et on alati tõlgendanud isiklikku toetusreitingut tunnustusena Eesti edukale välispoliitikale. ?Oma reitingu langust seostan asjaoluga, et nii mind isiklikult kui ka Mõõdukaid on viimastel kuudel sihikindlalt rünnatud,? sõnas ta.

Mart Laari reiting, mis on juba aastaid parteiliidritest olnud üks madalaim, hakkas langema septembris. ?Seda tuleks seostada Isamaaliidu üldise maine langusega peaasjalikult oktoobri esimesel poolel ja sellele eelnenud kuudel, kus ühe tegurina oli mängus Isamaaliiduga seostunud negatiivne meediainfo.? (Angotti kohtuasi, Riigikogu liikmete eluasemekompensatsioonide kasutamisega seotud skandaal jms.)

Laar väitis Postimehele, et isiklikud populaarsusprotsendid pole teda kunagi huvitanud. ?Võin vaid imestada, et sedavõrd järskude ja valusate reformide järel, nagu ma Eestis läbi viinud olen, see toetusprotsent sedavõrd kõrgel püsib - enamiku minu kolleegide ja poliitiliste eeskujude juures on see olnud veelgi madalam,? nentis ta.

Emor prognoosib, et Mõõdukate ja Isamaaliidu liidrite tagasiastumine nende erakondade reitingut märgatavalt ei kergita.

?Signe Kivi fenomen siin ilmselt ei kordu. Kui kaotajad tunnistavad oma eksimusi, see neid harilikult populaarsemaks ei tee, pigem paneb suure osa valijaid õlgu kehitama ja nentima ?ammu oleks võinud tagasi astuda?,? rääkis Saarts.

Hetkel kuum