Viktoria Korpan • 11. november 2002 kell 22:00

Uus pakenditehas toodab ekspordiks

Suvel tootmist alustanud Rootsi suurkontserni Nefab tütarettevõttes töötab praegu 75 inimest, kellest suurem osa on Rae valla elanikud. Lagedi endise asfalditehase territooriumil asuvasse tehasesse on ASi Nefab Eesti tegevdirektori Erkki Susi sõnul investeeritud 90 miljonit krooni.

?Praegu läheb väga suur osa, üle 90 protsendi toodangust eksporti, Eestisse müüki alustasime alles sel sügisel,? ütles Susi. ?Eestis on meil veel ainult neli klienti, sealhulgas näiteks mobiiltelefoniosade tootja Nolato. Kuna meie toodang on eksportpakend, on klientideks need, kes toodavad eksporti või teevad allhankeid.?

Tänavu toodab tehas umbes 450 000 pakendit ja ettevõtte käibeks ootab Erkki Susi 45 miljonit krooni.

?Hetkel kasutame vaid 55 tehase võimsusest, kolme-nelja kuu pärast soovime kasvatada mahu 80?85 protsendile,? rääkis ta. ?Järgmisel aastal plaanime toota umbes 750 000 pakendit ja aasta käibeks ootame 90 miljonit krooni.?

Ettevõte toodab vineerist pakendeid, klientide seas on tuntud telekommunikatsiooni- ja autofirmad, nagu Ericsson, Nokia, Alcatel, Motorola, Volvo, kuid ka Rootsi ja Saksamaa sõjavägi, kelle tellimusel valmistatakse NATO nõuetele vastavaid pakendeid.

?Saksamaa sõjaväega on koostöö alles alanud, rootslastele oleme valmistanud 10 000 kasti,? rääkis Susi.

Pool Nefab Eesti toodangust läheb Susi sõnul Rootsi, sellele järgnevad Saksamaa, Soome, Poola, Ungari ja Prantsusmaa.

Praegu töötab Nefabi tehas 4000 ruutmeetril, vajaduse korral saab tehast laiendada.

Enamik toodangust valmib Venemaalt imporditud vineerist, sealt tuleb 80 protsenti materjali.

?Asi ei ole isegi hinnas, kuigi Vene vineer on kohalikust umbes 10 protsenti odavam, vaid selles, et kohalikelt tootjatelt ei saa me nii palju vineeri, kui meil vaja on,? märkis Susi. ?Kohalikest suudaks ehk nii palju toota AS TMVK, kuid nemad on rohkem orienteerunud ekspordile. Teeme koostööd ASiga FSS Plywood.?

?Koostööga Nefabiga oleme rahul, korrektne klient, kuigi kogused, mis ta meie käest ostab, pole suured,? ütles Otepääl asuva vineeritootja ASi FSS Plywood tegevdirektor Kaido Kukk. ?Samas aitab see meil tootmise tasakaalus hoida, kuna Nefab ostab madalama kvaliteediga vineeri, parem vineer läheb meil eksporti.?

Eesti turule müüb FSS Plywood Kaido Kuke sõnul 19 toodangust.

Ekspordiagentuuri projektijuhi Sigrid Vestmanni sõnul moodustas läinud aastal eksport Rootsi 14 protsenti kogu ekspordist ehk see on ekspordi sihtriik number kaks.

Investorite seas on Rootsi esikohal, Eestisse on Rootsist tulnud I poolaasta seisuga 1990ndatest aastatest alates kokku 41,5 kõigist välisinvesteeringutest.

Hetkel kuum