Tõnis Oja • 14. november 2002 kell 22:00

Iraak kärpis dollari jagu naftabarreli hinda

Nafta hind kukkus kolmapäeva õhtul Rahvusvahelisel naftabörsil Londonis viie kuu madalaimale tasemele 22,70 dollarini barrel. Toornafta detsembrilepingute hind kukkus veidi üle dollari ehk 4,3 protsenti pärast teadet, et Iraak otsustas järgida ÜRO ettekirjutisi, mis vähendas oluliselt sõja tõenäosust Lähis-Ida piirkonnas.

Eile hommikul alustas nafta hind 20 USA sendilise ehk 0,9 protsendilise tõusuga 22,90 dollarini barrel. Õli valas tulle USA president George W. Bush, kes hoiatas Iraagi presidenti Saddam Husseini, et hindab viimase tegevust tegude, mitte sõnade järgi.

Samas hoiatas Venezuela president Hugo Chavez, et USA rünnak ükskõik missugusel kujul kergitab nafta hinda pea kaks korda. Venezuela on nafta tootmisel maailmas viiendal kohal. Iraak on aga naftavarude poolest maailmas Saudi Araabia järel teisel kohal.

Hetkel kuum