18. november 2002 kell 22:00

Kallis digimasin

Üha enam leviv digitaalne koopiamasin pakub rohkem võimalusi kui analoogmasin, kuid on kallim.

Koopiamasinate juures hakkab digitaaltehnoloogia analoogtehnoloogiat välja tõrjuma. Digikoopiamasinad on kindlamad, neid saab integreerida printeri, skanneri, faksiga ja ühendada arvutivõrku. Analoogmasinate poolt räägib madalam hind. Digitaalse kopeerija kasuks otsustamist abistab ehk asjaolu, et masin on vaiksem ja liikuvaid osasid, mis kuluksid, on vähem. Nimelt ei skaneerita dokumenti korduskoopiate tegemisel iga kord, vaid salvestatakse mällu. Seega on masina pidamine kindlam ja odavam.

Koopiamasinate kiirused ulatuvad 10 kuni 150 koopiani minutis. Viimane arv on küll tööstusliku paljundamise lähedane ja saavutatakse kahe masina tandemtöö tulemusena. Printeriliides on ühtlasi digitaalse koopiamasina väljund ja võimaldab printida ka A3-formaati, säilitades kiiruse ja erivõimalused (kahepoolne paljundus). Ilma printerita digitaalset koopiamasinat soetada ei ole mõtet. Üldiselt peetakse digitaalse koopiamasinaga prinditud lehte kuni viis korda odavamaks kui tavalise A4- või A3-formaadis laserprinteri lehte.

Mõned digimasinad annavad kasutajale võimaluse dokumente sorteerida ilma sorterita (lehed asetatakse teineteisest veidi nihutatud pakkidesse või risti-rästi, üks pakk ühte- ja teine teistpidi).

Digitaalsed koopiamasinad ja suuremad analoogmasinad võimaldavad rakendada koodisüsteemi ? kindlatel isikutel või osakondadel on masina kasutamise koodid. See võimaldab kuluarvestust.

Eraldi teema on värvilised koopiamasinad. Praegu on nad mustvalgetest märksa kallimad, kuid hind langeb. Üks värvilise koopiamasina kasutusaladest on värvilise logoga firmakirjade ja müügimaterjalide valmistamine. Värvilogosid ja -pilte saab koopiamasinatega teha ka särkidele, kruusidele, pastakatele.

Kindlasti on oluline koopiamasina garantii ja mõelge ka hoolduslepingule. Täishoolduslepingu korral peab koopiamasina omanik teatama hooldajale kokku lepitud aja tagant koopiate arvu, mida saab teada masina küljes olevalt lugejalt. Selle järgi kujuneb püsitasu, mille eest tehakse kõik vajalikud tööd, st vahetatakse tooner, trummel, detailid.

Autor: Margus Vaino

Hetkel kuum