Aili Sandre • 19. november 2002 kell 14:10

Jaanus Marrandi Rapla Dairy asjus: pean mõeldamatuks üksiku ettevõtte toetamist

'Pean mõeldamatuks mõne üksiku ettevõtte toetamist,' teatab põllumajandusminster Jaanus Marrandi Äripäevale saadetud selgituses.

Marrandi sõnul ei ole Äripäev teda Rapla DairyŽd käsitletavates artiklites täpselt tsiteerinud ning ta toob selguse mõttes ära lehele antud kommentaari.

See kõlab nii: 'Päris kindlasti ei pea praegune valitsus võimalikuks elementaarseid konkurentsireegleid rikkuda ja mingisugusele suvalisele ettevõtete reale blanko raha jagada. Sektor tervikuna on madalseisus, kuidas sellest olukorrast välja tulla, on kogu riigi majanduse jaoks oluline küsimus. Siduda seda mõne üksiku ettevõtte toetamisega on äärmiselt vastutustundetu.'

Eelmine valitsus tegi Marrandi hinnangul vea, jagades riigiabi subjektiivselt valitud piimatööstustele, praegune valitsus ei kavatse seda viga korrata. Ettepanekutega rakendada riiklikke meetmeid (mõningaid elemente ELi piimanduspoliitikast) enne liitumist tulenevalt turu madalseisust on ministri sõnul tulnud välja Piimaliit (esimees Neeme JÕgi), Põllumajandus-Kaubanduskoja piimandustoimkond (esimees Jaanus Murakas)ning Põllumajandustootjate Keskliit (esimees Kalev Kreegipuu).

Põllumajandusministeerium ei ole ministri sõnul mingil juhul kaalunud mingit piimanduse 'eriolukorra' väljakuulutamist, vaid lubanud esitada valitsuskabinetile detsembris analüüsi piimasektori turuolukorrast ja võimalustest ELiga liitumise eelsel ajal. Küll on tõsiasi see, et piimasektor on olnud juba aasta madalseisus. Tootjate jaoks on olnud toorpiima hind 2.65, mis on Marrandi sõnul väiksem kui omahind. Samuti on vähenenud tootmismahud, samas ELi toetused (ka Eestile arvestatavad kvoodid) lähtuvad otseselt Eesti liitumiseelsest tootmisvõimsusest.

Lähemalt homselt arvamusleheküljelt.

Äripäeva juhtkirja piimandussektori toetamise kohta saab lugeda <#siit=http://www.aripaev.ee/mod/online/onl_news.pl?disp=1 ref=1>. Äripäeva uudist, mida Marrandi käsitleb, saab lugeda <#siit=http://www.aripaev.ee/2277/uud_uudidx_227701.html>.

Hetkel kuum