Viktoria Korpan • 20. november 2002 kell 10:15

Hinnad töötlevas tööstuses endiselt kerges languses

Hinnad töötlevas tööstuses endiselt kerges languses, nendib majandus- ja kommunikatsiooniministeerium tootjahinnaindeksit analüüsides.

Oktoobris suurenes tööstustoodangu tootjahinnaindeks võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 0,7%, mis oli üksnes 0,1% enam kui selle aasta septembris. Töötlevas tööstuses püsisid hinnad võrreldes eelmise aasta sama perioodiga endiselt languses, ehkki viimased viis kuud on langustempo pidevalt aeglustunud, mis lubab toodete hinnatõusu töötlevas tööstuses ehk järgmise aasta alguseks.

Võrreldes septembriga suurenesid tootjahinnad kõige enam puidutöötlemises (1,2%). Väike hinnatõus leidis aset ka ehitusmaterjalide tootmises (0,2%), mis põhines eelkõige sisenõudluse suurenemisel. Hinnad alanesid kõige enam, pärast kahekuist tõusu, elektri- ja optikaseadmete tootmises (1,6%). Selle aasta suurima kuise hinnalanguse taga oli välisnõudluse vähenemine.

Impordihinnaindeks oli pärast viiekuist langust võrreldes eelmise aasta sama ajaga oktoobris taas kergelt plusspoolel. Ekspordihinnaindeks langes võrreldes septembriga 3,8% ning aastane langus oli 9,3%. Kui peale aprillikuud ekspordihinnaindeksis suuri muutusi pole toimunud, siis seekordne langus oli taas põhjustatud peamiselt hindade muutusest elektroonikatööstuses. Samal ajal tõusid ekspordihinnad riietusesemete tootmises ning täppisinstrumentide tootmises.

Novembris võib oodata tootjahindades samade arengute jätkumist - hindade kasvutempo aeglaselt kiireneb. Mõnevõrra võib pidurdada kasvutempot kütusehindade üle käiv hinnasõda. Suuremat inflatsioonilist survet võib oodata väliskeskkonnast, septembris suurenesid euroala tootjahinnad esimest korda sellel aastal kuises võrdluses.

Hetkel kuum