Heidi Vihma • 21. november 2002 kell 22:00

Ami-Ja restoranis sööd suu ja silmaga

Ainus Jaapani restoran Eestis Ami-Ja avati juba 1995. a kunagise Balti Punalaevastiku Meremuuseumi majas Narva maanteel. Punaminevikku praegused ruumid aimata ei lase, kuid seitsme aasta tagune ruumikujundus kannab praegusest tunduvalt vaesema mineviku märke. Aga võib-olla on see hoopis Jaapani minimalism, mis restorani ruumid diskreetselt jahedaks muudab. Uhkeimaks sisustuselemendiks on spetsiaalsed lauad, grillplaadid keskel, kus külastajad ise liha ja kala saavad grillida. Vastavad komplektid on menüüs yakiniku nime all.

Loomulikult ei saanud me jätta proovimata sushit, Jaapani köögi kuulsaid suupisteid. Need kaunid palakesed serveeriti erilisel laevakujulisel alusel, kusjuures nii maitsete kooskõla kui ka koostisosade värskus olid nauditavad. Muide, ka viimasel ajal suuremates Selverites müüdavad sushi-komplektid pärinevad Ami-Ja restoranist.

Jaapani köögile on omane mõõdukus ja lihtsus, kusjuures toit peab säilitama oma loomuliku maitse, mida maitseained ei tohi varjutada. Jaapanipärane pajaroog ishikari nabe serveeriti niimoodi: lauale toodi väike potike riisinuudlite, köögivilja ja toore punase kalaga; poti alla süüdati tuli, umbes nagu teekannu alla plekktopsis küünal põlema pannakse. Juurde anti pisike puukulp ja puust näpitsad ning ise pidi vahepeal toitu segama. Kui põletusaine ära kustus, oli toit valmis. Hõrk roog valmis vähem kui kümne minutiga, saateks meelierutav lõhn. Lihtne kala, lihtne juurvili, lihtne riis ? puhas ja täiuslik maitseelamus.

Magustoiduks sõime pisikese jäätisepallikese, mida serveeriti rohelise tee pulbri ja punase oa pastaga, ja jõime klaasi magusat Jaapani ploomiveini ume-shu?d. Ubadest keedetud moosisarnane pasta sobis jäätisega väga hästi ja vein meenutas meie vanaemade koduveine.

Sel õhtul restorani minnes tundsin end üpris halvasti. Oli see nüüd kaunis ja maitsev toit või miski muu, aga õhtusöögi jooksul palavikutunne kadus. Jaapanlased aga ongi ju teatavasti maailma pikima elueaga rahvas.

Restoranil on maja taga oma väike parkla, nii et auto parkimise muret pole. Kella 12?15 pakutakse lõunakomplekte ja siinset toitu saab ka kaasa osta või kontorisse tellida.

Hetkel kuum