• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ami-Ja restoranis sööd suu ja silmaga

  Ainus Jaapani restoran Eestis Ami-Ja avati juba 1995. a kunagise Balti Punalaevastiku Meremuuseumi majas Narva maanteel. Punaminevikku praegused ruumid aimata ei lase, kuid seitsme aasta tagune ruumikujundus kannab praegusest tunduvalt vaesema mineviku märke. Aga võib-olla on see hoopis Jaapani minimalism, mis restorani ruumid diskreetselt jahedaks muudab. Uhkeimaks sisustuselemendiks on spetsiaalsed lauad, grillplaadid keskel, kus külastajad ise liha ja kala saavad grillida. Vastavad komplektid on menüüs yakiniku nime all.
  Loomulikult ei saanud me jätta proovimata sushit, Jaapani köögi kuulsaid suupisteid. Need kaunid palakesed serveeriti erilisel laevakujulisel alusel, kusjuures nii maitsete kooskõla kui ka koostisosade värskus olid nauditavad. Muide, ka viimasel ajal suuremates Selverites müüdavad sushi-komplektid pärinevad Ami-Ja restoranist.
  Jaapani köögile on omane mõõdukus ja lihtsus, kusjuures toit peab säilitama oma loomuliku maitse, mida maitseained ei tohi varjutada. Jaapanipärane pajaroog ishikari nabe serveeriti niimoodi: lauale toodi väike potike riisinuudlite, köögivilja ja toore punase kalaga; poti alla süüdati tuli, umbes nagu teekannu alla plekktopsis küünal põlema pannakse. Juurde anti pisike puukulp ja puust näpitsad ning ise pidi vahepeal toitu segama. Kui põletusaine ära kustus, oli toit valmis. Hõrk roog valmis vähem kui kümne minutiga, saateks meelierutav lõhn. Lihtne kala, lihtne juurvili, lihtne riis ? puhas ja täiuslik maitseelamus.
  Magustoiduks sõime pisikese jäätisepallikese, mida serveeriti rohelise tee pulbri ja punase oa pastaga, ja jõime klaasi magusat Jaapani ploomiveini ume-shu?d. Ubadest keedetud moosisarnane pasta sobis jäätisega väga hästi ja vein meenutas meie vanaemade koduveine.
  Sel õhtul restorani minnes tundsin end üpris halvasti. Oli see nüüd kaunis ja maitsev toit või miski muu, aga õhtusöögi jooksul palavikutunne kadus. Jaapanlased aga ongi ju teatavasti maailma pikima elueaga rahvas.
  Restoranil on maja taga oma väike parkla, nii et auto parkimise muret pole. Kella 12?15 pakutakse lõunakomplekte ja siinset toitu saab ka kaasa osta või kontorisse tellida.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
LHV: Coopi aktsia on ülehinnatud – aeg müüa
LHV on avaldanud uusima analüüsi Coop Panga aktsia kohta. LHV analüütikud toovad välja, et kuigi Coopi kasv vastab nende ootustele, on kolmanda kvartali kasvu ning kasumlikkuse näitajad pigem neutraalsed.
LHV on avaldanud uusima analüüsi Coop Panga aktsia kohta. LHV analüütikud toovad välja, et kuigi Coopi kasv vastab nende ootustele, on kolmanda kvartali kasvu ning kasumlikkuse näitajad pigem neutraalsed.
Euroopa liidrid soovivad Poola küsimuse jätta komisjonile lahendada
Kuigi pea kõik Euroopa Liidu tippkohtumisele kogunenud liikmesriikide valitsusjuhid avaldasid muret Poolas õigussüsteemi sõltumatuse pärast, siis ei soovi enamik ELi liidritest leida lahendust tippkohtumise laua taga, vaid leiavad, et tüli peaks lahendama Ursula von der Leyeni juhitav Euroopa Komisjon.
Kuigi pea kõik Euroopa Liidu tippkohtumisele kogunenud liikmesriikide valitsusjuhid avaldasid muret Poolas õigussüsteemi sõltumatuse pärast, siis ei soovi enamik ELi liidritest leida lahendust tippkohtumise laua taga, vaid leiavad, et tüli peaks lahendama Ursula von der Leyeni juhitav Euroopa Komisjon.
Soome mõjukas majandusjuht sai maksuparadiisi tulu varjamise eest aasta tingimisi
Soome esimese astme kohtus mõistis aastase tingimisi vanglakaristuse laevafirma Finnlinesi endisele tegevjuhile ja Nokia Matkapuhelimet endisele juhile Antti Lagerroosile ulatusliku maksupettuse eest.
Soome esimese astme kohtus mõistis aastase tingimisi vanglakaristuse laevafirma Finnlinesi endisele tegevjuhile ja Nokia Matkapuhelimet endisele juhile Antti Lagerroosile ulatusliku maksupettuse eest.