Inge Rumessen • 21. november 2002 kell 10:47

Majandusministeerium: tööstusettevõtetel läheb endiselt hästi

Stabiilne müügikasv tööstuses näitab, et nõudlus toodangule on siiani püsinud suhteliselt tugev.

Samas viitab tootmismahtude müügist mõnevõrra aeglasem kasv (6,9%) sellele, et tulevikus on oodata müügi kasvu mõningast aeglustumist. Majandusministeeriumi hinnangul on selle taga eelkõige välistellimuste vähenemine toiduaine- ja keemiatoodetele.

Toiduainetööstuses müügikasv võrreldes eelmise kuuga aeglustus tingituna piimatoodete müügi alanemisest (ligi 11%). Piimatoodete eksport püsib madalate EL piimatoodete hindade tõttu endiselt languses. Ometigi võib positiivsena märkida kalatoodete müügi suurenemist, mis oktoobris osutus selle aasta suurimaks (11,3%), peegeldades olukorra stabiliseerumist kalatööstuses. Siiski ei luba sellise trendi püsimist planeeritavad kalatööstusettevõtete sulgemised lähitulevikus.

Kokkuvõtvalt läheb tööstusettevõtetel hästi. Tööstusettevõtete müügiedu põhineb suures osas sisemistel reservidel, alahinnata ei saa ka mõnedes sektorites endiselt kõrgel püsivat välisnõudlust nagu tekstiili- ja puidutööstuses. Aasta lõpupoole võib oodata samade trendide jätkumist, üksnes piima- ja keemiatööstuses võib olukorra paranemine mõnevõrra kauem aega võtta.

Hetkel kuum