• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eluasemelaenud rekordodavad

  Kroonides antud eluasemelaenude keskmine intress langes oktoobris 2,1 protsendipunkti, 8,8 protsendile. Eurodes antud eluasemelaenude keskmine intress langes 0,2 protsendipunkti, 7,1 protsendile.
  Ka äriühingutele antud kroonilaenude keskmine kaalutud intress langes oktoobri jooksul Eesti Panga andmetel rekordmadalale tasemele, 5,84 protsendile.
  Võrreldes septembriga langes keskmine intress 1,13 protsendipunkti.
  Kroonilaenude keskmine kaalutud intress langes oktoobris 0,46 protsendipunkti, 7,38 protsendini.
  Hansapanga hinnangul on keskmise intressi languse peapõhjus nn Euribori samm, mis tekitab sündmuse ja statistika vahele ajalise nihke.
  Hansapanga grupi krediidiriski juht Anton Treialt ütles, et Eesti Panga statistikas kajastunud intresside langus tuleneb nihkest Euribori languse ja hetke vahel, mil laenukliendid ning pangad langust tundma hakkavad.
  ?Et üldiselt on Euribori samm kuuekuuline, siis näiteks septembris ja augustis laenu võtnud inimesed tunnevad intressi langust alles järgmise aasta alguses,? märkis Treialt. ?Intressimäärade langus pole ka kasumiaruandesse veel täielikult jõudnud.?
  Teise võimaliku põhjusena keskmise kaalutud intressi osas tõi Treialt välja pankade antud õppelaenud, mille arvestus panga laenusüsteemis viib keskmise kroonilaenuintressi oluliselt alla.
  ?Lisaks Euribori langusele on Hansapanga marginaal veidi alanenud, kuid tõenäoliselt mitte üle 0,1,? ütles Treialt.
  Intresside liikumine võis Ühispanga hinnangul tuleneda nii metoodikast kui ka Euriborist ning tagatiseta järelmaksukaartide eelistamisest.
  Ühispanga eralaenude arendusjuht Triin Messimas ütles, et kaalutud keskmiste intresside langus eluasemelaenude ja ärilaenude osas ning tõus tarbimislaenude osas võib suuresti tuleneda ka Eesti Pangas kasutatud metoodikast.
  ?Ka varem on aegajalt esinenud anomaaliaid, see võib tuleneda kasutatud metoodikast,? ütles Messimas. ?Muudatusi laenutingimustes pole tehtud.?
  Messimas tõdes, et intresside langus võis samas tuleneda ka Euribori langusest või et osa pankade riskimarginaalid langesid. Ta oletas, et tarbimislaenude kaalutud keskmine intress võis näidata tõusu sellest, et järelmaksukaartide osakaal kasvas. ?Tagatiseta ja järelmaksukaardiga on lihtsam tarbimislaenu võtta,? võrdles Messimas järelmaksukaartide eeliseid teiste tarbimislaenudega, nagu näiteks Ühispanga Soovilaen.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Börs: Dow Jones tõusis kaheksa kuu kiireimas tempos
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Maanteekaubavedude maht kasvas neljandiku võrra
Eesti kaubaveoautod vedasid 2021. aasta esimesel poolaastal üle 12 miljoni tonni kaupa, mis on neljandiku võrra enam kui 2020. aasta samal perioodil.
Eesti kaubaveoautod vedasid 2021. aasta esimesel poolaastal üle 12 miljoni tonni kaupa, mis on neljandiku võrra enam kui 2020. aasta samal perioodil.